Redan i början av november varnade flera vedproducenter i Uppsala om att veden väntades ta slut framåt jul. På Årby rusthåll i Storvreta tog den mest populära veden – den lösa björkveden – slut strax före julhelgen, berättar Anna Sverredal som äger och driver gården tillsammans med sin man.
– Många vill ha björkved, den brinner så lugnt medan tallved och granved kan sprätta litegrann. Vi har fortfarande lite tallved och björk i småsäck kvar, men vi kommer att få slut på ved innan säsongen är slut, säger hon.
På andra håll, både i Uppsala och andra delar av landet, tycks veden redan vara helt slut. Innan jul kom kunder från både Gävle och Stockholm med släpvagn till gården. Att efterfrågan på ved ökat i år beror på flera saker, tror Anna Sverredal.
– Dels de höga elpriserna, och dels att det var ganska kallt här i början av vintern. Sen tror jag att många varit hemma och eldat lite extra under coronapandemin. De senaste vintrarna har det även varit lite svårt att få ut timmer från skogen. Vi har haft ett par milda vintrar och dåligt med tjäle i marken vilket gör att det inte går att köra ut skogsmaskiner. Så det är ju en fråga om klimatförändringar.
På Ösby gård i Skuttunge brukar Torsten Lindqvist vanligtvis bara sälja rå ved, som köparen hämtar och klyver själv. I år sålde han dock en del säckar med blandad löv- tall- och granved, och telefonen slutade i princip inte att ringa.
– Det var ett otroligt ringande, jag hade kunnat sälja hur mycket som helst. Jag har egen skog och hugger lite själv men jag är ingen storproducent utan tar det som växer i skogen. Det gick åt som smör här, säger Torsten Lindkvist.
Ny ved är inget man heller bara "fixar fram" när den gamla brunnit upp. Timret beställs på hösten och sågas och torkas sedan under våren. Först framåt sommaren kan färsk ved vara säljklar. Anna Sverredal på Årby rusthåll menar att det är klokt att vara ute i god tid om man vill ha ved i brasan nästa säsong.
– Det kan bli rätt högt tryck nu när alla har sålt slut och många inte har fått köpa den ved som de vill. Annars brukar man gärna samla på sig, men jag tror att många får slut i sin vedbod speciellt om det fortsätter att vara kallt i januari och februari. Elpriserna väntas ju inte gå ner heller, säger Anna Sverredal.