För all vårsäd ser den kommande skörden bra ut på grund av vädret under försommaren med värme och regn.
– Både maltkorn och vårkorn har mått väldigt bra. Långa och många ax fulla av kärnor, säger Birgitta Ulväng, ledamot i Lantbrukarnas riksförbund (LRF) Mälardalens regionstyrelse.
Även för ärtor och bönor har vädret varit gynnsamt, vilket har lett till stora fält som blommat.
– Där hoppas vi bara att det finns tillräckligt med pollinatörer som har hunnit med. Vi har märkt att det generellt har varit färre bin de senaste åren.
För höstveten, som det finns mest av och som används till mjöl, var det en tuff vinter med många områden som dog av isbränna. Men för den höstveten som överlevde ser det ljust ut.
– Det mesta skördas i augusti, och då får vi se hur kvaliteten blir. Just nu ser det bra ut, men det blir nog inte ett rekordår av just den grödan.
Andra skördar som har drabbats av vinterns kyla är vallskörd, som används till foder för djur, och oljeväxter. Hela fält av höstraps dog och har på många ställen behövt ersättas av nya grödor.
Jämfört med vissa andra delar av Sverige har Mälardalen haft gynnsamma förhållanden.
– Från Öland ända upp till och med delar av södra Östergötland har det varit väldigt torrt. Där ser det inte bra ut för spannmål.
Finns det någon prognos för nästa år redan nu?
– 2023 blir oroligare för oss bönder än 2022 på grund av höga el- och bränslepriser. Även om vi får en bra skörd nu och hyfsade priser kommer det inte täcka kostnaderna.