Den stora förändringen sker söderut. Upplands Lokaltrafik (UL) och Stockholms Lokaltrafik (SL) har kommit överens om att ersätta Upptåget söderut genom att förlänga SL-pendeln från Stockholm, till Uppsala med början i december. SL kommer att stå för trafiken via sin entreprenör Stockholmståg. De resenärer som i dag pendlar söderut slipper bytet i Upplands Väsby. Det blir i stället resenärerna från Norduppland som får byta, i Uppsala, om de ska vidare söderut.
– Fler passagerare pendlar söderut så totalt sett kommer färre att drabbas av byten. Tågen blir dubbelt så långa som i dag. Det ökar antalet sittplatser från 180 till 720 per tåg, säger Thomas Montgomery som är trafikutvecklare vid UL.
De södergående Upptågen är ofta överfulla i rusningstid och Thomas Montgomery tror att resandet kommer att öka med fler sittplatser.
– De som avstår från att åka i dag för att de anser att det är för trångt kommer troligen att göra ett nytt försöka att välja tåget, säger han.
130 miljoner kronor om året får UL betala SL för trafiken. Det är tre gånger mer än i dag. Intäkterna beräknas till mellan 50 och 60 miljoner kronor.
De som reser norrut blir dock inte lottlösa i UL:s nysatsning. Trafiken utökas från december med ett tåg i halvtimmen till Tierp under hela dagen. Norr om Tierp till Gävle kommer tågen att gå en gång i timmen från tidig morgon till sen kväll.
– Cirka 600 000 resor sker årligen till och från Gävle och vi tror att de kommer att öka ordentligt med fler turer. För de som bor efter sträckan norr om Tierp blir det ett lyft. Tågen mellan Tierp och Uppsala är ofta fullsatta under rusningstid. Där blir det en lättnad mer fler turer. Vi tror också att fler kommer att välja att ta tåget, säger Thomas Montgomery.
Den Upptågskapacitet som frigörs i söder används i norr, och västerut där UL kommer att starta en helt ny Upptågslinje. Den ska gå från Uppsala till Sala och startar i december. Tolv turer om dagen ska köras måndag till fredag och sex turer varje helgdag .
Tågen mot Sala ska också stanna i Morgongåva och Heby. På sikt är förhoppningen att kunna skapa ett lokalt stationsnät västerut. Men det kan ta tid.
– Vi hoppas kunna få ett uppehåll i första hand i Vänge. På sikt också i Vittingen och Järlåsa. Men vi är helt i händerna på Trafikverket i den frågan så inga uppehåll kommer att vara möjliga under 2013, säger Thomas Montgomery.
Uppsalas kommunalråd Stefan Hanna (C) bekräftar att det går trögt. Kostnader för stationer och perrongen är i första hand en sak mellan kommunen och Trafikverket. Han har nyligen fört samtal med Trafikverket. Men det har inte lett någonvart.
– Vi planerar för 900 nya bostäder i Vänge men Trafikverket anser ändå att orten har för liten befolkning för att investera i ny station och sidospår. Det skulle kosta mellan 30 och 50 miljoner kronor, säger han.
Tankar finns på ytterligare en station, i Librobäck i Uppsala. Men det verkar i sammanhanget ännu mer avlägset. Förutom Vänge prioriterar kommunen ett stopp söderut i Bergsbrunna. Men även där är Trafikverkets tjänstemän svårflörtade.
– Vi trodde att man skulle få en station till år 2017, men det verkar bli senare, säger Stefan Hanna.
Hur många som kommer att välja den nya tåglinjen mot Sala är oklart.
– Vi har inte gjort några uppskattningar. Många åker buss i dag och det är mycket svårt att säga vilka som kommer att gå över till tåg, säger Thomas Montgomery.
Stor utbyggnad av Upptåget
Upptåget byggs ut kraftig med start i december. Trafiken ökar i norr. Västerut startar en helt ny linje till Heby och Sala. Mot Stockholm fördubblas kapaciteten när SL tar över.
Foto: Pelle Johansson
FAKTA
Så många reste med Upptåget 2011
UL har som mål att fördubbla resorna med kollektivtrafik fram till år 2020. Tåget är en viktig länk i den strategin.
Totalt antal resor 2011: cirka 4,3 miljoner
Söderut: 2,143 miljoner
Norrut: 2,134
Prognos västerut: För svårt att uppskatta
UL har som mål att fördubbla resorna med kollektivtrafik fram till år 2020. Tåget är en viktig länk i den strategin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!