Hemlösa upprörda när vårdcentralen flyttas till Ackis

Efter åtta år på samma plats tvingas Sprutbytet och vårdcentralen för hemlösa flytta till Akademiska sjukhuset. Det skapar upprördhet bland både patienter och personal.

Benny Ringström har besökt vårdcentralen på Märstagatan i sju år, flera gånger om året. "Jag känner mig jättetrygg. Vårdcentralen här ligger bra till och jag antar att det kan bli längre väntetider på Ackis. Här kommer man rakt in", menar han.

Benny Ringström har besökt vårdcentralen på Märstagatan i sju år, flera gånger om året. "Jag känner mig jättetrygg. Vårdcentralen här ligger bra till och jag antar att det kan bli längre väntetider på Ackis. Här kommer man rakt in", menar han.

Foto: Douglas Dahlström

Uppsala2024-03-04 18:00

Utanför vårdcentralen för hemlösa i Boländerna står "Berra" och röker. Han är snart 70 år gammal och har varit hemlös i nästan hela sitt liv. Han har precis fått veta att dagens besök på vårdcentralen för hemlösa på Märstagatan blir hans sista, innan verksamheten under våren flyttats till Ackis.

Det gör honom ledsen.

– Den här platsen har varit räddningen för oss narkomaner och hemlösa. Hjälpen vi får här är mycket bättre än den hjälp vi fått på Ackis. Det är enkelt att ta sig hit, de har alltid tid för en och alla som kommer hit vet vad som gäller här. Jag är jäkligt tacksam, säger han.

undefined
Inom de närmaste åren kommer fastigheten på Märstagatan att rivas. "Vi ska bygga nytt och större. Då lämpar det sig inte att verksamheten är kvar," säger Robert Ahlstedt, affärsområdeschef på Castellum i Uppsala.

Att verksamheten skulle behöva flytta har varit känt i flera år. Fastighetsägaren Castellum har förlängt kontraktet med regionen halvårsvis, men nu är det slut med det.

– Området är under omvandling och vi kommer under de närmaste åren riva byggnaden. Då kommer det inte längre vara lämpligt att vårdcentralen är kvar. Det här är inte en verksamhet som bör ligga avskild, menar Robert Ahlstedt, affärsområdeschef på Castellum i Uppsala.

I sista stund lyckades regionen hitta en nödlösning. Sprutbytet ska nu ligga i en lokal på Akademiska sjukhuset. Men verksamhetschef Pelle Lörelius är kritisk till hur frågan hanterats.

– Kontraktet gäller bara i ett år, sedan är det oklart vad som händer. Kontinuitet är jätteviktigt för att fånga upp den här patientgruppen.

undefined
"Många kanske tycker att missbruk är självförvållat men det är ofta psykisk ohälsa som ligger bakom, där skolan eller vården brustit i sitt ansvar", menar Pelle Löreleius, verksamhetschef och utbildad sjuksköterska.

Han oroar sig nu för att de över 700 inskrivna patienterna inte ska hitta tillbaka till Sprutbytet och den specialanpassade vård som erbjuds på vårdcentralen.

– Att inte ha en fast lokal skapar otrygghet. Vi kan inte skicka ut brev till hemlösa för att informera om flytten och många av våra patienter byter ständigt nummer, menar Pelle Lörelius.

Enligt regionen är det svårt att hitta en lämplig plats för verksamheten.

undefined
Sedan 2016 har sprutbytet huserat på samma adress. Nu flyttas verksamheten och det är oklart vad som händer framöver.

– Det är en bedömning som fastighetsägarna själva för göra, men Sprutbytet kan ses som en utmanande verksamhet. Vi hoppas att den lösningen som vi hittat på Ackis ska fungera bra, säger Robert Arktell, planerings- och försörjningschef vid Region Uppsala.

Men trots förklaringen är Pelle kritisk till regionens agerande.

– De säger att de har tittat överallt, men låt oss vara på centralstationen då? Det här är en patientgrupp som måste få ta plats. Uppsala var bland de första att erbjuda sprutbytet, ska vi nu vara en av regionerna som saknar en självklar plats för verksamheten? Det vore en katastrof.

Sprutbytet

Sprutbyte innebär att personer som injicerar droger får byta använda sprutor och kanyler mot nya för att minska risken för infektioner och spridning av sjukdomar.

Sprutbytet vänder sig till personer i Uppsala län som är 18 år eller äldre och injicerar droger. Vi erbjuder hälsoundersökning, provtagning, vaccination för hepatit A och B samt rådgivning och stödjande samtal för drogfrihet.

Mottagningen drivs av Nära vård och hälsa, Region Uppsala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!