Stor tillit till lokala tidningar

Många svenskar har stort eller ganska stort förtroende för sin lokala morgontidning. Det visar den förtroendebarometer som Medieakademin presenterade på tisdagen.

Uppsala2011-12-01 10:12

Förtroendebarometrar har presenterats årligen sedan 1997, och genom enkäter via först telefon, och sedan 2008 via nätet efterfrågas de svarandes förtroende för bland annat en rad olika samhällsinstitutioner och företag. Att förtroendet för politiker sjunkit sedan mätningarna 2010 kunde UNT berätta redan i onsdagens tidning, och det samma gäller också för bland annat kungahuset, Vattenfall och Ikea.
Högst förtroende hade de 1 021 personer som svarat på enkäten för Sveriges Radio, där 77 procent hade stort eller ganska stort förtroende, tätt följt av Sveriges Television med 74 procent.
Dagens Nyheter är den tidning som kommer högst på topplistan med en tiondeplats. 50 procent av respondenterna har deklarerat förtroende för rapporteringen i DN.

Tätt efter DN på topplistan kommer så de lokala morgontidningarna på en trettonde plats, och med 47 procent av enkätsvararna som säger sig ha stort eller ganska stort förtroende för sin lokala tidning.
Christian Fuchs, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Institutionen för informatik och media vid Uppsala universitet, strör lite salt i glädjebägaren i en kommentar till förtroendebarometern:
– Att förtroendet för lokala medier är mycket högre än för Aftonbladet men lägre än för SR, SVT och DN visar att lokala nyheter är viktiga för människor, men också att svenskarna är ganska kritiska mot lokaltidningarna eftersom 53 procent inte har så mycket förtroende.
– Hur förtroendet utvecklats de senaste åren vet vi inte eftersom det här var första gången dessa data samlats in, säger Christian Fuchs.

Så få som 13 procent av deltagarna i mätningen har förklarat att de har förtroende för Aftonbladet, en procentenhet mer än SJ, två procentenheter mer än Saab, och sju procentenheter mer än Sverigedemokraterna.
– Vi lever i kristider med stora förändringar, osäkerheter och risker. Förtroendebarometern visar att svenskarna framför allt har högt förtroende för offentliga och public serviceinstitutioner som universiteten, SR och SVT. Det finns behov av mer komplex information i allmänhet, men särskilt i kristider, säger Christian Fuchs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om