16-årige Barik Montadar från Irak har precis stigit av tåget från Malmö. Efter flera veckor på flykt är han till slut framme i Stockholm.
– Det känns väldigt skönt att vara här, säger han och ser trött men glad ut.
För sexton dagar sedan klev Barik Montadar iland på den grekiska ön Lesbos, efter en riskfylld båtfärd från Turkiet. Under hans fortsatta färd norrut i Europa blev han misshandlad i Ungern och tvingades sova i skogen ett par dygn. Nu vill han söka asyl i Sverige.
– Jag hoppas att mina föräldrar och syskon också kan komma hit senare, säger han.
Här på perrong 19 på Stockholms centralstation möttes Barik Montadar med en kram av Abbas Alhaffar, en vän till familjen. Abbas Alhaffar kom som flykting till Sverige år 2000. Men då var reglerna annorlunda: han kunde flyga hit och ansöka om asyl.
– Nu kan det ju vara jättefarligt att fly. Men det är fint att se välkomnandet här i Sverige, att så många vill hjälpa till, säger Abbas Alhaffar.
Aldrig tidigare har så många flyktingar kommit till Sverige som nu. Under förra veckan sökte drygt 6 400 personer asyl i Sverige, vilket är rekord för en vecka. Migrationsverkets tidigare prognos om 74 000 asylsökande i år lär behöva justeras upp. Hittills i år är siffran 63 000, och just nu söker omkring 1 000 personer asyl varje dag.
På Stockholms centralstation finns sedan några veckor tillbaka personal från Migrationsverket och Polisen för att ge information åt flyktingarna som kommer hit med tåg från Malmö. De som vill söka asyl här får hjälp med taxi till något av Migrationsverkets ankomstboenden i Märsta, Flen och Gävle. Omkring 1 200 av de flyktingar som kommit hit till Centralen de senaste sju dagarna har velat söka asyl. Betydligt fler flyktingar än så passerar här, men en stor andel söker inte asyl. Vissa vill exempelvis vidare till Finland där asylprocessen ofta går snabbare. På torsdagen meddelade Stockholmspolisen att man nu kommer att skärpa kontrollen av de flyktingar som inte söker asyl, eftersom de då inte har laglig rätt att vara i Sverige.
På plats på Centralen från morgon till midnatt är också Röda korset. I tunneln under perrongerna står Annina Eklund och Kristina Ullstrand och väntar på ett tåg från Malmö med famnarna fulla av vattenflaskor, juice, gosedjur och bananer att dela ut. Allt är gåvor som skänkts från allmänheten.
– Det finns en enorm generositet. Många stannar och undrar vad som behövs just i dag som de kan gå och köpa, säger Kristina Ullstrand.
Röda korset-medlemmarna går på rullande schema. Krisstödjare från Röda Korset i Uppsala har varit här i flera dagar men inte den här dagen. Röda korset i Uppsala har nyligen satt ihop en egen akut beredskapsgrupp, om hjälpinsatser skulle behövas också i Uppsala.
Viljan att hjälpa är stor. Facebookgrupper har startats och många enskilda volontärer söker sig till Centralen. En kvinna, som vill vara anonym, berättar att hon kommer hit varje dag för att svara på frågor på arabiska. Nu pratar hon med fyra killar i tjugoårsåldern som undrar var man köper tågbiljetter till Finland. När vi via henne frågar om de måhända vill bli intervjuade skakar de på huvudet och pekar på klockan.
– De är jättestressade och säger att de inte hinner. De vill åka till Finland så fort som möjligt eftersom de hört att gränsen snart stängs, förklarar hon.
Hon kom själv till Sverige som flykting när hon var liten. Och trots att hon bara var några år kommer hon ihåg det varma bemötandet.
– När vi klev av tåget stod polisen där och sa Welcome to Sweden. Nu vill jag själv ge tillbaka det som vi fick. Jag tänker komma hit till Centralen så länge flyktingar kommer.
Det kan ju vara i flera år?
– Ja. Då får jag komma hit i flera år.