Stor skillnad i stöd till Uppsalas skolor
Tunabergsskolan får cirka 5 000 kronor för varje elev per år i strukturstöd. Det är en fjärdedel av vad vissa andra grundskolor i Uppsala får. Det slår hårt när det är dags att spara.
Det säger David Olingdahl, en av flera lärare på Tunabergsskolan som nu ifrågasätter fördelningen av strukturstödet.
Strukturstödet är det bidrag som varje skola får per elev utöver grundbidraget på cirka 38 000 kronor per termin. Ju fler invandrare och lågutbildade som bor i skolans upptagningsområde, desto större blir strukturstödet eftersom dessa elever beräknas behöva mer hjälp för att få godkänt i skolämnena.
Stora besparingar
Liksom de flesta andra grundskolor i kommunen står Tunabergsskolan inför stora besparingar nästa år. Redan nu saknar skolan skolpsykolog och elevassistenter. Nästa år försvinner kuratorn och halva syokonsulenttjänsten, och bara en speciallärare kommer att finnas kvar. Skolans rektor har aviserat ytterligare besparingar.
— Hur ska vi kunna spara när vi har så låga intäkter? Självklart behöver olika skolor olika mycket stöd, men vi tycker att vi får väldigt lågt stöd om man jämför med liknande högstadieskolor. Det vi undrar är om andra skolor har samma sparkrav i förhållande till sitt strukturstöd? säger David Olingdahl.
Tre miljoner mer
I snitt har skolorna ett strukturstöd på 10 800 kronor per elev och år. En skola med lika många elever som Tunabergsskolan, ca 520, och som får ett genomsnittligt stöd har tre miljoner kronor mer att röra sig med på ett år.
Tunabergsskolans rektor Göran Paulsson är mycket bekymrad.
— Jag har full förståelse för att vi ligger lägre än snittet. Men jag anser att lägstanivån är alldeles för låg. Vi är en av Uppsalas billigaste skolor, och när vi nästa år måste skära ned kommer det att ske en kraftfull nivåsänkning av kvaliteten. Vi talar om ett paradigmskifte.
Friskolor har högre
Göran Paulsson är förvånad över att vissa friskolor har mycket högre strukturstöd än många kommunala skolor.
— Friskolor kan ju ta emot utvalda elever, medan en kommunal grundskola ska ta emot alla elever oavsett deras situation. Tunabergsskolan liksom andra kommunala skolor är dessutom ålagda kraftfulla sparbeslag, vilka vi också kommer att genomföra.
"Inte konstigt"
Karl Grönlund är chef för barn- och ungdomsenheten på Uppsala kommun, som fördelar resursstödet. Han försvarar fördelningsmodellen, och tycker inte att det är konstigt att friskolor får det stöd de får.
— Fördelningen baseras på vissa parametrar, och en dator beräknar stödet efter statistiska uppgifter. Vi räknar med att modellen fungerar. Men det är klart, det handlar inte om någon millimeterrättvisa. I vissa fall kan man behöva justera stödet.
Stavros Giangozoglu (s) är kommunalråd och skolansvarig politiker. Även han ställer sig bakom fördelningsmodellen.
— Den antogs av kommunfullmäktige 1994 och så vitt jag förstår fungerar kriterierna utifrån vilka man beräknar stödet.
UNT: Hur kan Sunnerstaskolan få två och en halv gånger så mycket stöd som Tunabergsskolan med tanke på kriterierna?
— Jag kan inte kommentera vad Sunnerstaskolan får och inte får. I och med det fria valet vet man inte varifrån eleverna kommer.
UNT: Är stödets lägstanivå för låg?
— Det har ju att göra med hur mycket pengar som finns totalt. För många skolor är ju verkligheten mycket svår nu, man tycker inte att pengarna räcker till.
UNT-fakta
- Spännvidden för stödet är 4 000 — 24 000 kronor per år och elev. Snittet är 10 800 kronor.
- Strukturstöd per år och elev för några skolor i Uppsala kommun hösten 2003:
Gottsundaskolan/Treklangen: 21 940 kronor
Gränbyskolan: 14 885 kronor
Sunnerstaskolan: 12 737 kronor
Livets ords skola: 10 040 kronor
Tunabergsskolan: 5 035 kronor
- De flesta grundskolor i kommunen får ungefär lika stort stöd nästa år, enligt det förslag som lagts i höst.
Så räknas strukturstödet ut:
Hur mycket stöd en elev beräknas behöva i skolan grundar sig på elevens sociala och ekonomiska bakgrund. En elev bedöms ha större risk att få icke godkänt i ett eller flera ämnen om eleven:
- är pojke.
- har invandrarbakgrund.
- har föräldrar med låg utbildning.
- har föräldrar som är skilda.
- har föräldrar som får socialbidrag.
Med hjälp av statistik om elevernas bakgrund räknar man ut hur stort strukturstöd varje skola ska få per elev.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!