Enligt utrikesminister Ann Linde (S) tidigareläggs riksdagspartiernas analys av det säkerhetspolitiska läget och ska nu presenteras redan den 16 maj, rapporterar DN. Där kommer frågan om Natomedlemskap att vara en viktig del.
Kort sagt: Nato kommer närmre.
Per Ekman vid statsvetenskapliga institutionen på Uppsala universitet är forskningskoordinator för Svenska nätverket för Europaforskning i statsvetenskap (SNES)
Hur långt är Sverige från ett Natomedlemskap skulle du säga?
– De borgerliga är ju tydliga med att de vill gå med, men även Socialdemokraterna är starkt påverkade av kriget i Ukraina och av Finlands tydliga signal om att det bara är en tidsfråga innan de går med. Tidigare var det ett argument från Sverige att man inte skulle lämna Finland ensamt utanför, men det argumentet är ju inte längre aktuellt.
Så när i tid tror du att Sverige går med?
– Det kommer att vara ett Natotoppmöte 29 juni och det finns en diskussion från Moderaterna om att Sverige och Finland samtidigt då bör lämna in en ansökan. Så det finns politiska signaler på att det skulle kunna bli så.
– Vad gäller det rent tekniska säger vissa att det kommer ta några månader, andra ett halvår. Man måste ha en politisk process inom Nato där Sverige godkänns. Det kan också gå snabbare på grund av situationen med Ryssland.
Finns det någon risk för att Nato säger nej till en svensk ansökan?
– Jag tror att väldigt lite talar för att Nato säger nej givet Rysslands krig mot Ukraina. Nato är en politisk och en militär allians och i den militära delen har Sverige kommit långt med många samövningar med Nato och ett högteknologiskt försvar. Vi har ett mycket mindre försvar än under kalla kriget, men eftersom det är högteknologiskt och vi har ett flygvapen med JAS som anses vara ett bra flygplan så är Sverige jämfört med flera andra länder som redan är medlemmar, ganska bra rustade för Nato.
Det främsta argumentet för att Sverige inte ska gå med i Nato är att ett svenskt medlemskap skulle kunna provocera Ryssland. Hur stor är den risken?
– Om Sverige är med i Nato är sannolikheten för ett angrepp låg, för då skulle alla andra Natoländer försvara Sverige. Ett anfall på Sverige i det läget skulle riskera ett tredje världskrig mellan Nato och Ryssland vilket alla vill undvika. Risken är perioden när ett land lämnat in sin ansökan men innan man kommit med. Där har det diskuterats om Sverige kan få en försvarsgaranti från enskilda medlemsländer under den här perioden.
Vilken är det främsta rättigheten som kommer med ett Natomedlemskap?
– Den viktigaste är att Sverige får skydd mot externt angrepp enligt Artikel 5 där en attack på ett Natoland är en attack på alla. Idag har vi uttalanden från vissa länder i Nato att Sverige inte skulle stå ensamt vid en attack från exempelvis Ryssland, men Natos generalsekreterare har varit väldigt tydlig med att bara medlemmar har en försvarsgaranti.
– Huvudsyftet med Artikel 5 är dock att verka avskräckande. Vet en angripare att man får 30 länder emot sig vid en attack avstår man sannolikt.
Och skyldigheter?
– Andra sidan av Artikel 5 är att medlemmarna ska vara beredda att försvara varandra om ett land blir attackerat, så det kräver saker av vår militär. Nato har ju inget eget försvar och ett mål från Nato är att medlemsländerna ska satsa 2 procent av sin BNP på försvaret, vilket är mer än vad Sverige satsar idag.