Stor rymdorder till Uppsala

Ångström Aerospace har fått en order på rymdteknik värd 80 miljoner kronor, en prestigevinst för Uppsala. Tillsammans med ett företag i Kanada ska man utveckla minisatelliter. Företaget räknar med att om ett år sysselsätta 40 personer.

Uppsala2005-11-25 00:00
På fredagen skrivs avtalet mellan kanadensiska Caneus NPS Inc. och Ångström Aerospace Corporation, i närvaro av bland annat landshövding Anders Björck och Kanadas ambassadör.
— Vi kommer att stå för den tekniska utvecklingen, de för marknadsföringen och massproduktionen av den färdiga satelliten, säger Fredrik Bruhn, vd för Ångström Aerospace.
Tekniken att göra mycket avancerad teknik i väldigt litet format, miniatyrisering, har funnits sedan företaget startade. Bolaget är ett resultat av forskningen på Uppsala universitets rymdtekniska centrum. Det har funnits inom ramen för Uppsala Innovation Centre (UIC) och nu går också Uppsala universitets Utveckling AB in som finansiär.
— Det har gått över förväntan även om dagens avtal inte är jättechock för oss, säger Fredrik Bruhn.

Kan komma att användas inom sjukvården
Ångström Aerospace kommer nu att skicka personal till Kanada för att förbereda produktion. Ordern på 80 miljoner kronor gäller en prototyp, 2009 räknar man med att sända upp den första satelliten, därefter börjar serietillverkningen.
EIS (Earth Intelligence Satellite) kommer att väga endast 25 kilo men innehålla samma teknik som en tio gånger större satellit. Och det är storleken som gör den kommersiellt intressant.
— Den kan ge alla tillträde till rymden, oberoende av stormakterna, säger Fredrik Bruhn.
Den lätta satelliten kommer nämligen att kunna sändas upp av ett vanligt flygplan, något modifierat. Det öppnar upp för att mindre länder och organisationer som till exempel FN kan få egna ögon i rymden.
— I dag är det lite si och så med det. USA, exempelvis, kan som motprestation mot uppskjutningen kontrollera satelliten, slå av den över områden man vill skydda från insyn.
Användningsområden för EIS kan, förutom de militära, vara att övervaka sådant som skogsbränder och oljeutsläpp. Miniatyrtekniken som används kan också på sikt vara användbar inom till exempel sjukvården och fordonsindustrin.
Ångström Aerospace kommer nu att växa mycket snabbt. Snart tas en andra våning i anspråk i Uppsala Science Park, personalen på 13 personer ska trefaldigas 2006. Att rekrytera så mycket högteknologisk personal på kort tid kan vara ett problem i sig.
Ändå är det inget tvivel om att Uppsala kommer att förbli basen för Ångström Aerospace.
— Här finns de bästa studenterna. En flytt till exempelvis Stockholm skulle inte innebära några fördelar för oss, säger Fredrik Bruhn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om