Videon är inte längre tillgänglig
Men mörkertalet kan vara stort då forskare och läkare tror att många fall aldrig rapporteras in.
Fram till den 7 augusti i år hade 14 fall av TBE rapporterats in till smittskyddsenheten i Uppsala, förra året hade 9 fall rapporterats.
– Totalt förra året såg vi en toppnotering jämfört med de senaste tio åren då 38 fall rapporterades. Dels kan det vara vädret, de varma vintrarna men sedan handlar det mycket om hur många människor som rör sig ute i skog och mark, säger Staffan Sylvan, smittskyddsläkare på smittskyddsenheten i Uppsala län.
Flest inrapporterade fall av TBE sker vanligtvis i augusti–september då många vistas i skogen för att plocka svamp och bär. Ännu en ny toppnotering kan därför nås i år.
Förklaringen till ökningen av TBE-fall ligger troligtvis längre tillbaka i tiden och har med det då ökande antal rådjur att göra.
– Rådjur är optimala värddjur för fästingar. I slutet av 1980-talet och i början på 90-talet hade vi väldigt mycket rådjur och genom det ökade också fästingbeståndet, säger Thomas Jaenson, fästingforskare och professor i biologi vid Uppsala universitet.
När rådjuren gradvis minskat i antal har fästingarna sökt sig efter nya värddjur, exempelvis smågnagare och människor.
– Smågnagare kan föra över viruset till och från fästingarna, vilket rådjuren inte gjorde. Därför har antalet fall av TBE ökat när rådjuren först ökade i antal och därefter minskade i antal, säger Thomas Jaenson.
Han säger också att värmenivån ökat de senaste åren vilket har gjort att TBE-viruset fått det lättare att spridas.
Fästingbeståndet i sig har visserligen minskat något i antal de senaste åren men fästingarna har å andra sidan blivit farligare.
– Andelen TBE-smittade fästingar har alltså ökat på grund av smågnagarna och därför blivit farligare. Det är också tänkbart att fästingarna i högre grad söker sig till människor nu när värddjuren minskat, säger Thomas Jaenson.
Smittskyddsläkaren Staffan Sylvan säger att det också är tänkbart att fästingarna i högre grad söker sig till människor när värddjuren minskar.
Både Thomas Jaenson och Staffan Sylvan tror dessutom att många fall av TBE aldrig upptäcks eftersom folk väljer att inte söka hjälp eller att läkaren inte testar för just TBE. Smittfallen som rapporteras är nog bara toppen av ett isberg.
Sett till hela landet kommer fästingbeståndet att öka under det här århundradet, när klimatet blir varmare och fuktigare och lövskogen ökar i Norrland