På onsdagsmorgonen stod det klart att Donald Trump blir USA:s näste president. Uppsalabon Patrik Oksanen arbetar som ledarskribent inom Mittmedia med fokus på säkerhetspolitik och är politisk redaktör på Helahalsingsland.se. När UNT når honom vid lunchtid på onsdagen är han orolig över valet av den nya presidenten.
– Tittar vi på det säkerhetspolitiska läget så träder vi just nu in i den farligaste perioden. Den sträcker sig fram till det att Donald Trump tar plats i Vita Huset 20:e januari. Skulle Ryssland vilja ändra på några faktiska markförhållanden i Europa så skulle de kunna utnyttja den åsiktsskillnad som råder. Under den här perioden kommer avgående president Barack Obamas handlingsfrihet att vara begränsad av den nyvalda presidenten. Det finns en stor risk att något kan hända i Europa. Ukraina och de baltiska staterna ligger exempelvis dåligt till. Vill man på ett bräde slå ut NATO- och EU-samarbetet så är det att gå in i Baltikum, säger han.
Hur troligt är detta scenario?
– Det blev troligare när Trump blev vald till president. Jag vill inte spekulera i procent, men Överbefälhavare, ÖB, uppgraderade krigsrisken från osannolik till låg i september och jag bedömer att den är högre i dag.
Trump har sagt att han vill se Ryssland som en strategisk partner - vad menar han med det?
– Mardrömsscenariot är att Ryssland agerar innan Trump har tillträtt. När han blir president träffar han Putin för att göra upp och när han kommer ut från mötet säger han att Ryssland är en samarbetspartner mot IS, men att man då måste respektera Rysslands inflytelsesfär, vilket innefattar exempelvis Baltikum.
Vidare menar Patrik Oksanen att Trumps tillträde kommer att ha en avkylande effekt för den svenska NATO-debatten.
– Men det är en falsk föreställning. Vi har länge kunnat förlita oss på att USA skulle hjälpa oss om något händer. Relationen mellan Sverige och USA har aldrig varit bättre än vad den är just nu, men det är svårt att se hur den relationen kommer att vara bibehållen framöver. Jag anser att om regeringen och partierna vill visa att de tar detta på allvar så bör myndigheterna som ansvarar för säkerhetsbitarna hamna i ett budgetläge likt Migrationsverket gjorde under flyktingkrisen. Det vill säga: Kör så det ryker så tar vi det på krita.