Stor polisinsats på reggaefestivalen

Över hundra uniformerade eller civilanställda poliser kommer att vara i tjänst under Reggaefestivalen som inleds på torsdag. Även i år är det jakten på droger som står i fokus.

Uppsala2008-08-05 06:25
Polisen storsatsar på Reggaefestivalen i Uppsala och räknar med personalkostnader på cirka en halv miljon kronor. Polisens arbete under förra årets festival resulterade i att 243 personer anmäldes för misstankar om narkotikabrott.
Festivalarrangören Yared Tekeste berättar att man från festivalens sida vidtagit rejäla åtgärder för att få till en drogfri festival. Socialarbetare och andra kommer att bära kläder med texten "ja till reggae, nej till droger" och såväl artister som besökare kommer att få reda på festivalens drogfria policy, berättar han.

Vaktbolaget som anlitas har fått särskilda riktlinjer av arrangören att hålla koll på förekomsten av narkotika, som beskrivs som en riskfaktor på grund av festivalens karaktär.
- Den här festivalen känns som den mest organiserade vi har haft, speciellt kring den här frågan. Vi jobbar metodiskt tillsammans med polisen, socialtjänsten och nattvandrarna. Vi kommer att jobba aktivt för att rentvå festivalens namn, säger Yared Tekeste.

Polisbemanningen under festivalen kommer att vara i samma storlek som vid SM-bandyfinalen i Uppsala.
- Alla kommer inte att vara i tjänst samtidigt. Det ökar eller minskar beroende på tidpunkt på dygnet och det kommer att vara fler i tjänst under helgen, säger polisens presstalesman Christer Nordström.
Liksom förra året kommer polisen att ha en liten polisstation för avrapportering vid Lundellska skolans gymnastiksal som ligger på gångavstånd från festivalområdet. I lokalen ska det ske provtagningar av misstänkta som kan vara drogpåverkade.
- Publiken som kommer till festivalen ska känna sig välkomna. Men vi vill slippa drogerna. De flesta som kommer dit använder inte droger men så här långt har det varit oacceptabelt mycket på området, säger Christer Nordström.

Polisen fick kritik från besökare förra året och anklagades för övervåld i samband med ingripanden.
- Bemötandet ska ske på ett professionellt sätt. Men om någon vägrar att åtlyda så måste polis ingripa. Grundregeln är att bemötandet ska ske på ett vänligt men professionellt sätt, säger Christer Nordström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!