– Det är ett otroligt svårt läge, säger Lisa Thörn, VD på Uppsala Citysamverkan.
Hon är en av de som står bakom ett öppet brev adresserat till Sveriges beslutsfattare. I brevet beskrivs den situation som många butiker och restauranger i centrala Uppsala står inför i dag, och som även syns på andra håll där lokala restriktioner införts: det börjar bli tomt i kassorna.
– Människor är inte på stan, och det ska de ju inte heller vara. Men man måste komma ihåg att det är en vågskål. Vi vill både behålla företagen och stoppa smittspridningen, säger Lisa Thörn.
Med digitaliseringen hade mycket handel flyttat till nätet redan innan pandemin. Om städskärnorna ska ha en chans att överleva corona krävs det fler regionala och statliga stödinsatser, menar Lisa Thörn och hennes kollegor i andra städer. Därför kräver de bland annat utökade korttidspermitteringstöd och hyresstöd som går direkt till hyresgästen, inte via fastighetsägaren.
– Annars är jag rädd att vi kommer se ännu fler konkurser och med det en ökande arbetslöshet. Och det i branscher där många redan har mindre skyddsnät från början, säger Lisa Thörn.
Finns det något som återstår att ta till lokalt för att hjälpa upp den här situationen?
– Vi har ett väldigt bra samarbete med kommunen. Det jag önskar mig nu är att vi får stopp på smittspridningen, så man med stor försiktighet kan lätta upp litegrann igen.