Stor ökning av tvångsplacerade ungdomar

Kostnaden för barn- och ungdomsvård i Uppsala skenar – den spås bli 73 miljoner kronor högre i år än beräknat. En stor orsak är att allt fler grovt kriminella ungdomar behöver tvångsvårdas.

Socialnämndens ordförande Eva Christiernin (S) är djupt oroad över utvecklingen.

Socialnämndens ordförande Eva Christiernin (S) är djupt oroad över utvecklingen.

Foto: Michaela Hasanovic/UNT

Uppsala2020-09-22 19:15

Unga och brott

– Vi har ungdomar med extremt omfattande problematik som krävt extraordinära utredningar långt utöver vad vi är vana att se. Vi pratar om barn med grovt kriminellt beteende kombinerat med missbruk och stora psykiska problem, säger Eva Christiernin (S), ordförande för socialnämnden i Uppsala.

Under de sju första månaderna i år betalade Uppsala kommun för 3 998 dygn på låsta institutioner, så kallade SiS-hem. Där sitter unga som är placerade med tvångsvård utifrån mycket allvarliga problem så som grov kriminalitet och omfattande missbruk. Den siffran ska jämföras med 1 468 dygn under samma period 2019. Alltså en ökning med 172 procent.

Enligt kommunen behöver fler ungdomar också längre insatser än tidigare.

– Man har behövt avsätta en stor mängd personal på isolerade avdelningar för att följa ungdomen dygnet runt, säger Eva Christiernin.

Varför är det en sådan ökning av grovt kriminella ungdomar just nu?

– Jag vet inte. Men det är inte bara i Uppsala vi ser fler barn och ungdomar som har en kriminell livsstil. Det här är en nationell trend.

Det växande antalet placeringar gräver hål i socialnämndens budget. En plats på ett SiS-hem kostar i snitt 6 400 kronor per dygn. Uppsala kommun har till och med juli i år betalat 26 miljoner kronor för sådana platser. I fjol landade summan under samma period på 9 miljoner.

Vid sidan av SiS-kostnader är HVB- och familjehemsplaceringar stora utgiftsposter. Enligt den senaste prognosen, som kom bara häromdagen, kommer barn- och ungdomsvården totalt att kosta 618 miljoner i år – 73 miljoner mer än man räknat med. 

Eva Christiernin är förvånad – och kritisk. 

– En såhär dramatiskt förändrad prognos borde förvaltningen ha flaggat för tidigare. Jag kommer att be förvaltningen att redogöra för vad det är som skett: Är det här något de inte kunnat styra över eller hade de kunnat förutspå det här? 

Kostnaderna för barn- och undomsvård har ökat konstant de senaste åren. 2019 betalade varje invånare i Uppsala kommun 2 436 kronor för barn- och ungdomsvården. Beloppet 2020 kommer att bli betydligt högre.

UNT har i ett flertal artiklar rapporterat om den växande kriminaliteten bland ungdomar i Uppsala, där i synnerhet våldsbrotten ökat. Det har lett till fler orosanmälningar och fler utredningar.

Trenden har fortsatt under 2020: 15 procent fler orosanmälningar har gjorts än under motsvarande period 2019 och 11 procent fler utredningar har startats. Det handlar dock långt ifrån enbart om brott, utan kan exempelvis innebära oro för hur barnet har det i hemmet.

Socialtjänsten ser inte att utvecklingen är på väg att vända – tvärtom. "Uppsala kommun står inför utmaningar att bryta en oroväckande utveckling när det gäller tryggheten i samhället. Det är sannolikt att ungdomar i behov av omfattande insatser från socialtjänsten kommer att fortsätta öka", skriver tjänstemän i en rapport riktad till socialnämndens politiker.

Socialtjänsten fick tidigare i år i uppdrag att se över hur man tidigare kan fånga upp barn och unga som begår eller är i riskzonen för att begå brott. Under onsdagen ska mittenstyret (S, MP och L) presentera åtgärder för att få ner ungdomsbrottsligheten.

– Vi kommer bland annat att lägga fram ett arbetssätt som innebär att vi jobbar förebyggande och uppsökande på ett helt nytt sätt, säger Eva Christiernin.

HVB- och SiS-hem

På HVB-hem bor unga som behöver behandling, stöd eller fostran på grund av exempelvis missbruk, kriminalitet och/eller stök i hemmet.

Ett SiS-hem är en låst institution. Där placeras ungdomar med tvångsvård (LVU) på grund av allvarlig kriminalitet, missbruk och/eller stora psykosociala problem.

Från januari till och med juli i år betalade Uppsala kommun för drygt 23 000 vårddygn på HVB- eller SiS-hem. En HVB-plats kostar i snitt 4300 kronor/dygn, en SiS-plats i snitt 6400 kronor/dygn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!