Under hela förra året misstänktes 91 fall av fusk vid Uppsala universitet. Men sedan undervisningen och tentor börjat göras på distans, har antalet anmälningar skjutit i höjden. Och hittills i år finns 201 misstänkta fall.
– Det är en utveckling som vi vill hejda och som inte får fortsätta, säger Cecilia Marklund vid Uppsala universitet.
Omställningen till distansundervisning har lett till att många tentor som normalt inte skulle ha genomförts på distans, ändå har tvingats att göra det.
– För hösten hoppas vi att vi inte ska behöva fortsätta på det sättet. Då kanske vi kommer att ha vissa salstentor. Det gäller de tentor som är väldigt svåra att anpassa till distans.
Grunden till fuskanmälningarna vid universitetet är främst att man misstänker otillåtet samarbete. Det handlar då om att studenten haft kontakt med någon när personen skrivit sin tentor.
– Vi har sett att studenter har haft samma skrivningar, säger Cecilia Marklund.
Nu jobbar universitet för att göra det svårare att fuska. Tron och målet är att antalet fall av fuskanmälningar ska gå ner.
– Vi försöker jobba med hur man utformar tentor och att ge studenterna bättre instruktioner om vad man får och inte får göra. Vi vill också att studenterna ska ha de rätta kunskaperna. Det är något som vi kan oroa oss för, men det är också studenternas egna ansvar, säger Cecilia Marklund vid Uppsala universitet.