Stor missnöje med Pfizer när företaget lämnar Uppsala
Planerna på en park för forskning och innovation i Fyrislund tycks ha gått i stöpet. Missnöjet med ägaren Pfizers insatser är stort från de organisationer som fört en dialog kring projektet.
— Vi har haft en dialog under snart två år utan att lyckas komma någon vart. Nu är den slut och vi är mycket besvikna. Vi hade förväntat oss att Pfizer skulle lämna ett positivt avtryck när företaget lämnar Uppsala, säger han.
Skulle donera byggnad
Enligt Curt Nilsson ska diskussionerna inledningsvis ha handlat om att Pfizer skulle donera en byggnad på industriområdet i Fyrislund. Värdet på den uppskattades till mellan 100 och 200 miljoner kronor. Samhället skulle därefter satsa lika mycket med offentliga medel. Därmed var en grundplåt till parken klar. Verksamheten skulle Uppsala universitet och Vinnova stå för.
— Nu har Pfizer backat helt. De vill inte gör något. Det enda de erbjuder oss är att låna en lokal på 5000 kvadratmeter under fem år för att sedan låta oss hyra den. Vad som händer sedan vet ingen. Under sådana premisser kan inte universitetet vara med. De bygger inte fast sig i en forskningspark på så osäkra grunder, säger Curt Nilsson.
UNT: Men Pfizer är väl inte tvungen att göra något?
— Nej. Men det är rimligt att kräva av ett stort internationellt företag att de försöker skapa något nytt när de lägger ned så mycket verksamhet som de gjort. Lokaler på 75 000 kvadratmeter står nu tomma i anläggningarna i Fyrislund, säger Curt Nilsson.
Pfizer Healths vd i Sverige, Zeibrant Lindqvist, känner inte igen beskrivningen och tillbakavisar kritiken.
— Vi har fört en öppen och förutsättningslös dialog om möjligheterna att skapa en forsknings- och vetenskapspark. Den ser vi inte som avslutad och jag tycker vi haft en bra dialog med gruppen, säger han.
Zeibrant Lindqvist poängterar att Pfizer redan från början hade två huvudalternativ för Uppsala. Det ena är att genomföra en renodlad försäljning.
Försäljning
Det andra är en försäljning i kombination med en vetenskapspark.
— I den processen har vi ett ansvar mot många. Både att hitta en köpare och att skapa en plattform för fortsatt verksamhet i Fyrislund, säger han.
Sedan en tid för Pfizer diskussioner med en köpare.
— Under januari får vi reda på mer vart det kan leda. Vi måste också ta hänsyn till vad dom vill med området. Det här är en komplex sak att få till, säger Zeibrant Lindqvist.
Curt Nilssons uppgifter om att Pfizer bara erbjudit sig att låna ut lokaler under fem år vill han inte kommentera.
— Nej. Just nu satsar vi mycket pengar på att göra området i Fyrislund mer flexibelt. Verksamheten vid AMO och Pharmacia Diagnostics som vi sålt finns kvar. Det är vi måna om. Den framtida processen får visa vad mer som är möjligt att göra, säger han.
Bevara karaktären
Curt Nilsson är mån om att en ny ägare inte ändrar Fyrislunds karaktär och inriktning.
— Vi vill ha en framtida verksamhet som fortsätter profilera Uppsala mot läkemedelsproduktion. Här finns stora tillgångar. Vi hoppas att Pfizer ändrar sig och är med och skapar det, säger han.
Fotnot: Stuns står för: Stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!