Combined Joint Staff Exercise, CJSE, är en återkommande internationell sambands- och ledningsövning som syftar till utbildning och träning i att arbeta i multinationella staber.
Övningsscenariot är det fiktiva Bogaland där deltagarna fått ett FN-mandat för en fredsbevarande och -framtvingande insats efter att ett eldupphöravtal träffats i ett inbördeskrig med utländska parter inblandade. Personal från såväl armé, marinen och flyget deltar i övningen.
Ledare för övningens flygtaktiska stab, generalmajor Gabor Nagy, är till vardags flygtaktisk chef i Sverige, och hans ställföreträdare i övningen är överste Pasi Jokinen från finska flygvapnet.
– Spelledningen som styr förutsättningarna för övningen är stationerad på Ledningsregementet i Enköping tillsammans med armé- och logistikstaberna. De är multinationella precis som vår stab, och det är också ett övergripande mål med CJSE att öva samarbete i ett trängt läge, sade Gabor Nagy.
Vikten av att öva i en multinationell miljö understryks av major Reinhardt Kraft från Österrike:
– Från min tid i Bosnien 2006 där 14 nationer fanns på plats i Tuzla vet jag att samarbete är fullt möjligt och fungerar, men att öva tillsammans är nödvändigt. Varje land har en egen kultur vad gäller planering och genomförande av militära operationer. Att känna till det, och lära av och anpassa sig till varandra, är nödvändigt för att en insats ska lyckas.
Han får medhåll av överste Pasi Jokinen, som varit med vid en tidigare CJSE-övning:
– Olika länders försvar har olika rutiner och procedurer, att öva tillsammans är väldigt viktigt, och väldigt givande. När jag gick befälsutbildningen på finska försvarshögskolan 2005 deltog vi inte i CJSE. Att unga befäl nu kan delta är väldigt bra, och att som här öva tillsammans från högsta ledning och ned på vapengrensnivå, är utomordentligt.
Om det nyss genomförda finska valet och dess utgång säger överste Jokinen:
– Valutgången kommer inte att innebära någon dramatisk förändring för det finska försvaret. Alla större politiska partier var i förra årets utredning överens om att förstärkningar behövs.
En av studenterna som deltar i övningen är major Anna Dellham, utbildad Gripenpilot som tidigare tjänstgjort också på F16 och Luftstridsskolan. Utbildningen hon nu går på Försvarshögskolan leder till högre officersutbildning:
– Den stora vinsten här är att vi övar komplexa operationer där vi koordinerar insatser såväl i längre perspektiv över flera dygn, som i nutid, och dessutom tillsammans med marin och armé, plus att vi ska koordinera med frivilligorganisationer i området.