Stor irritation efter återinflyttning
Julstämningen får svårt att infinna sig på Kamomillgatan 3 i Uppsala i år. I början av december flyttade familjerna i bostadslängan in efter den våldsamma branden 6 april. Tankarna upptas mer av irritation och känslor av svek, än julfrid. Det går inte att ge någon ros åt HSB, säger Jahn Sandin.
Kamomillgatan 3 ser ut på håll ut ungefär som före branden i våras, men de boende som återvänt till sina lägenheter är inte nöjda, vare sig med renoveringsprocessen eller resultatet.
Foto: Rolf Hamilton
Det har gått drygt åtta månader sedan den där onsdagen som brutalt skulle förändra livssituationen för boende och göra 18 hemlösa.
Jahn Sandin följde trav på tv när stora rökmoln drog förbi fönstret den där dagen.
— En granne frågade om vi skulle ringa brandkåren. Ja, sade jag, det här går åt helvete.
Fönstren gick inte att stänga
Nu vill de boende ge sin version av efterspelet, och det är många som önskar säga sitt om behandlingen och turerna efter branden. Stolarna runt matbordet fylls till sista plats hemma hos Leirdahl-Sandin. Två ljus lyser upp i rummet, som inte hunnit ombonats med textilier eller tavlor.
— När vi flyttade in fungerade inte tv och telefon. Fönstren gick inte att stänga, klagar Ann-Kristin Andersson som bor längst ut i längan tillsammans med Anders Strand.
Irritationen växer runt bordet när vi kommer in på vad de själva fått punga ut med i samband med renoveringen. Här verkar det ha det slagit åt alla möjliga håll. Berit Leierdahl ställer sig frågande till varför inte bostadsrättsinnehavarna fick vara med när den som inspekterade golv och tapeter gått runt i lägenheterna. Hon undrar hur en person med en mycket sliten parkett fått betala 50 procent av kostnaden för att byta ut den, medan en annan familj fått bekosta 80 procent av samma tjänst, trots att parketten var nästan ny.
Ett annat missnöje rör fakturorna som varit ospecificerade: Renovering badrum 22 000 kronor stod det på en faktura.
"HSB har inte tagit ansvar"
Det mest magstarka i den vägen, berättar Berit Leirdahl, var när det damp ner en faktura på 40 000 kronor innan besiktningen var gjord, innan familjen flyttat in.
Klagomål finns även på att det inte fått offerter.
— Om vi fått information om att det kostat 1 700 kronor att sätta upp nya bårder i tre rum, då hade vi gjort det själva, säger Berit Leierdahl.
Erik Lindström fyller i med att "snickarglädjen inte varit på topp hos dem som utfört jobb på Kamomillgatan.
— Vi har 27 punkter på åtgärdslistan som vi tänker ta upp inför, säger Linda Andersson som oroar sig en del över de glasskärvor som ligger kvar på uteplatserna. Sonen Emil Kumlin, 2 år, är i upptäckaråldern.
Visst är de missnöjda med hantverksinsatserna och visst finns det synpunkter på värderingsförfarandet. Men mest omfattande kritik får HSB:s förvaltare, som de boende i föreningen såg som ett bollplank, men som de inte säger sig ha haft någon hjälp av.
— Min man blev så trött till sist att han frågade vad som var förvaltarens uppgift. Han fick till svar att rollen var att se till att inte extrakostnader hamnade hos HSB, säger Linda Andersson.
— HSB har inte tagit ansvar, säger Jahn Sandin.
Men efter omfattande renoveringar, får man inte räkna med lite strul? Och är inte kritiken överdriven?
— Jag satt just och tänkte på det, men den är befogad, allt som sagts, säger Anders Strand.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!