En chefredaktör för kvällstidningen Expressen ska "väcka, oroa och förarga" – och det har Thomas Mattsson gjort. Han har fått flera medie- och utgivarpris och utsatts för hat och hot.
– Jo, jag har fått skicka mina barn med livvakter till skolan ibland.
Hoten mot journalister är oacceptabla, menar Thomas Mattsson, men tyvärr får man vara beredd på dem i rollen som Expressens chefredaktör. Just denna del tror han inte att han blir av med nu när han lämnat posten.
– Jag har varit en tydlig företrädare för den liberala tidningen Expressen och kommer identifieras med det.
Yttrandefriheten har varit Thomas Mattssons viktigaste fokus som chefredaktör. Några satsningar som han är extra stolt över är Expressens prisade gräv- och utrikesjournalistik och den nya klimatsatsningen på fem nya klimatreportrar.
– Men den borde vi ha gjort tidigare.
Vi har hittat ett kalt rum mitt i Expressens redaktion på fjärde våningen i Bonniers tidningshus på Gjörwellsgatan i Stockholm. Thomas Mattssons tidigare chefredaktörsrum har han lämnat. Där sätts dagens största nyheter och viktigaste tv-inslag.
– Man är 100 procent på eller 100 procent av som chefredaktör. Det finns inget mellanläge, säger Thomas Mattsson.
Det var när han kände att engagemanget för årets Almedalsplanering falnat lite som han började fundera på att sluta som chefredaktör. Han gick på dagen den 12 juli och tog semester. En torsdag i mitten av augusti är han tillbaka på Expressens redaktion för intervjun med UNT. Samma eftermiddag ska han till TV4 för en intervju tillsammans med Martin Schibbye om hans nya bok "Jakten på Dawit" om journalisten Dawit Isaak som varit fängslad i Eritrea i snart 18 år.
– Som chefredaktör för Expressen måste man känna till tidningens värderingar och bottna i det. Det är trovärdigt att vi lägger pengar och tid på att kämpa för pressfriheten.
Som chefredaktör för kvällstidningen har han suttit i toppen av pyramiden. Som ansvarig utgivare för en tidning är du ensam ansvarig, den enda som kan bli dömd i domstol för en publicering.
– Jag måste bestämma själv. Det är svåra beslut som måste fattas snabbt.
Han är driven, mycket stresstålig och älskar nyhetspulsen. Den som han växt upp med. Redan som 10-åring följde han med pappa Kjell till Enköpings-Posten. Som 12-åring började Thomas Mattsson frilansa för sportredaktionen.
Han minns när de elektriska skrivmaskinerna kom. Han ringde till sportarenorna med vanlig fast telefon, fick tag på någon vaktmästare som kunde hämta tränaren till telefonen och fick på så sätt in de senaste sportresultaten till läsarna i Enköping.
Läsarna ja, de har en speciell plats i Thomas Mattsson hjärta. Det är för dem han gjort sina prioriteringar.
– Ska jag skicka en reporter till Afghanistan att leva med talibaner i två veckor? Det låter livsfarligt. Men om uppdraget lyckas blir det världsklassjournalistik, som tre miljoner människor får läsa.
Redan när Thomas Mattsson hämtade upp oss vid Expressens entré gav han ett exempel på hur han är som chef.
Undertecknad vill gärna ta trapporna och Thomas Mattsson hänger på.
– Normalt tar jag hissen, men jag kan berätta en liten anekdot, säger han.
Sedan 1976 har huset haft problem med hissarna. De fastnar.
Många år senare reagerade Thomas Mattsson och skrev ett roligt blogginlägg på temat 2011. Inget hände. En reporter på tidningen fick göra ett reportage med glimten i ögat, men inte heller det gav effekt.
Då köpte Thomas Mattsson aktier i fastighetsbolaget Fabege och skrev som aktieägare en krönika om hissproblemet.
– Jag är praktisk. En tv-reporter kan inte gå upp och ned för flera trappor med 30 kilo utrustning. Om de inte lagar hissen blir det ett arbetsmiljöproblem, säger han torrt.
Hissarna blev lagade.
När vi går i trappan blir många glada, men förvånade att se Thomas.
– Det här är mitt nya liv, skojar han.
Han rör sig fort. När vi kommit upp går vi i genom hela redaktionsgolvet och tittar på tv-studiorna. Medarbetarna blir överraskat glada att se Thomas. Samtidigt undrar någon:
– Vad gör du här?
Jag kan inte riktigt läsa om Thomas är bekväm eller obekväm i sin nya roll. Han svarar utförligt på alla frågor, men just vad han ska göra för Bonnier News framöver får ett kortfattat svar:
– Jag ska jobba med projekt, spännande projekt.
Som alla mediehus gör Bonnier förändringar. Tidigare i år flyttade tidningens tidskrifter ("utom KP som sitter med DN") in på Expressens våningsplan.
Det gäller att blicka framåt, hitta nya synergier mellan olika produkter.
Att just Thomas kom att hamna på Bonnier-tidningen Expressen från början hänger samman med hans förflutna på Enköpings-Posten (EP).
Det var 1991. Som vanligt satt ett gäng unga reportrar kvar på redaktionen efter att tidningen tryckts. Thomas var 19 år. De tittade på CNN. Och då händer det. Irakkriget bröt ut. Här agerar Thomas Mattson på ett sätt som kommer att definiera hans karriär. Tillsammans med Håkan Wikström (numera publiceringschef på SVT, tidigare sportchef på UNT) och Ingemar Falk (i dag redigeringsledare på Expressen) sätter han med papper, klister, sax och en kopiator ihop ett löp med EP:s logga, bild på Saddam och löptext.
De skriver att nyheten kom för sent för att vara med i tidningen och sätter upp löpsedeln på stan.
Efter krigslöpet gör de unga journalisterna en väggtidning om kriget och sätter upp på folkliga platser i Enköping: Westerlundska gymnasiet, sjukhuset och busstationen.
– Som chefredaktör hade man kunnat ha synpunkter på att vi gjorde allt det här utan att fråga någon, medger Thomas Mattsson.
Det ska visa sig att Enköpings-Posten är den enda morgontidning som på något sätt lyckats informera sina läsare om kriget. Svenska Journalistförbundets tidning Journalisten skriver om krigslöpet och Thomas Mattsson blir uppringd av Expressen och erbjuden jobb.
Sedan dess har Thomas Mattsson haft flera titlar på Expressen. Det blev sammanlagt 25 år på Getingen. Känns det sorgligt att sluta som chefredaktör nu?
– Jag måste nog få mer distans för att kunna svara på det. Nu är det fortfarande överlämningar och engagemang kvar. Vi får se nästa gång som det kommer en jättestor nyhet hur det känns då.
Dagen efter UNTs intervju hamnar Thomas Mattsson i hetluften igen. Dagens Media skriver att han fått sparken. Den övergripande orsaken ska vara att han inte lyckats vända siffrorna rätt och hållit fast vid en olönsam tv-satsning.
Vi ringer upp honom igen för att få det hela bekräftat. Men han tillbakavisar: "Det finns inga schismer. När man slutar som chefredaktör efter tio år så har man en diskussion", säger han.