Stor brist på veterinärer och djurskötare

Bristen på legitimerade veterinärer och djursjukskötare är stor. På sikt hotas djurens välfärd. Den varningen utfärdas i en branschrapport från Svensk djursjukvård.

14 av 15 sökande till veterinärutbildningen får inte någon plats. Samtidigt skriker klinikerna efter kompetensen, enligt en ny branschrapport.

14 av 15 sökande till veterinärutbildningen får inte någon plats. Samtidigt skriker klinikerna efter kompetensen, enligt en ny branschrapport.

Foto: Michaela Hasanovic

Uppsala2019-03-27 18:21

Branschorganisationen Svensk djursjukvård uppger att 14 av 15 sökande till veterinärutbildningen inte får någon plats. Samtidigt är branschens behov drygt tre gånger så många som utbildas i Sverige varje år.

För att komma till rätta med rekryteringsbehovet föreslås en rad åtgärder. Den viktigaste handlar om att skapa fler utbildningsplatser på veterinärutbildningen på SLU i Uppsala.

Som det ser ut i dag är det bara SLU som utbildar veterinärer och djurskötare.

– Vi har gjort oss beroende av att andra länder utbildar veterinärer åt oss, ändå räcker det inte till. Vi måste helt enkelt säkra upp vår egen kompetensförsörjning. Och det kan bara göras med fler utbildningsplatser.

Ett första steg är att utbilda fler veterinärer vid SLU, säger Karin Ronander, verksamhetschef Anicura Stockholm, ett av medlemsföretagen i Svensk djursjukvård.

För den som funderar på att plugga till veterinär är framtidsutsikterna dock inte lika goda, enligt SLU:s egen presentation av utbildningen. Där framgår att konkurrensen hårdnat för nyutexaminerade veterinärer. Dock råder det brist på veterinärer med erfarenhet och specialistkompetens.

Medlemsföretagen uppger å sin sida att rekryteringsbehovet de kommande 12 månaderna är 346 veterinärer, varav 70 med specialistkompetens, samt 177 djursjukskötare och djurvårdare på utökad nivå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om