Psykiatrin som har svårt att få tag psykiatrisjuksköterskor tvingades stänga en avdelning under julhelgerna. Den öppnade igen under måndagen.
Men behoven av sjuksköterskor är stort på hela sjukhuset. Både kirurgdivisionen, röntgen och centralintensiven, söker sjuksköterskor med specialistkompetens.
– Normalt behöver vi 4-5 om året. Men sjukhuset har flera olika intensivvårdsavdelningar så vi är många som ska samsas om sköterskorna. Arton iva- sköterskor nyutexamineras varje år i Uppsala. Vi skulle nog ha behov av det dubbla. Akademiska är ett stort sjukhus i förhållande till stadens storlek och alla sjukhus i landet letar efter specialistsköterskor, säger Marie Thorén vid centralintensiven.
Hur många sjuksköterskor som Akademiska sjukhuset skulle behöva i dagsläget tycks dock ingen riktigt veta. Officiellt söker landstinget nio sköterskor inklusive några till primärvården. Men enligt Vårdförbundet är behoven betydligt större.
– I somras behövde landstinget rekrytera ett 50-tal. Jag tror inte behovet är mindre i dag. Vi har inte kunnat få fram några uppgifter om hur det ser ut i dagsläget, säger ordförande Annika Jonasson.
Enligt Akademiska sjukhusets HR-direktör, Inger Thorén, beror det på det stora sparbeting som Akademiska sjukhuset har för 2013. Totalt ska kostnaderna minskas med 220 miljoner kronor och personalstyrkan bantas med 325 personer. I det ingår en minskning av antalet sjukskötersketjänster.
– Under det här året kommer vi att se över hela verksamheten. En del i det är schemaläggning och de så kallade överlappningstiderna, den tid som personalen jobbar parallellt. Genom att ändra schemaläggningen räknar vi med att kunna minska behovet av sjuksköterskor, säger Inger Thorén.
Akademiska har cirka 2000 sjuksköterskor i dag. Hur många färre ska de bli?
– Det kan jag inte svara på. Vi kommer att se över allt från arbetsrutiner och patientflöden till hur vi arbetar så det är svårt att säga vad effekterna blir.
För en del av personalen kommer den nya schemaläggningen dock att innebära att de tvingas arbeta något eller några arbetspass mer per år för att komma upp i en heltidstjänst. Det är fackförbunden mycket kritiska mot.
– Man minskar personalen genom att minska överlappningstiden. Det innebär att de som arbetar kvar kommer att få jobba in en del av de tjänster som tas bort. Det har vi motsatt oss, säger Annika Jonasson, ordförande i Vårdförbundet.
Hon tror inte att det kommer att bli lättare att rekrytera personal med de förändringar som genomförs.
– Vi hör redan nu att folk är less. De som har möjlighet börjar söka sig jobb på andra ställen. Om man drar ner personalen på BB samtidigt som prognoserna säger att fler barn kommer att födas i länet så skapar man ingen bra arbetsmiljö. Vår specialistkompetens försvinner och det kommer att bli svårt att rekrytera ny i framtiden.
Måste inte landstinget spara då?
– Vi har ett underskott som måste betalas. Men då kanske man måste ta bort någon verksamhet helt och hållet i stället. Hur ska man kunna erbjuda attraktiva arbetsplatser med de här förändringarna. Vad har de att erbjuda ny personal vid en rekrytering?
Inger Thorén anser att effektivisering är ett alternativ till att göra uppsägningar.
– Med det här hoppas vi inte behöva varsla heltidsanställda. Långsiktigt tror vi alltid att vi kommer att behöva rekrytera specialistsjuksköterskor, säger hon.
Stor brist på sköterskor
Ortopeden stängde en avdelning innan jul på grund av brist på sjuksköterskor. De väntas inte kunna öppnas ingen förrän i slutet av februari.
Liza Nordström Partanen
Foto: Hugo Nabo
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!