Stor brist på polishundar och förare
Det är stor brist på såväl hundförare som tjänstehundar i landets polisdistrikt. I Uppsala län finns 18 polishundar vilket är otillräckligt. Uppsalapolisen välkomnar förslaget om att staten åter ska bli ansvarig för att producera tjänstehundar.
—Vår vision är att redan 2006—2007 ha 25 hundar i Uppsala län. Det kommer vi nu inte att få eftersom det är svårt att rekrytera både hundförare och hundar till polisen, säger Roger Zetterberg, hundtjänstbefäl vid Uppsalapolisen.
Vi träffar honom i trakten av Östfora, väster om Uppsala, där ett stort antal poliser och civila bland annat med hjälp av polishundar de senaste dagarna letat efter en försvunnen man.
Åter statens ansvar
Roger Zetterberg välkomnar att staten åter ska ansvara för att ta fram tjänstehundar som Bertil Norbelie, tidigare generaldirektör för Livsmedelsverket i Uppsala, föreslår i tjänstehundsutredningen.
—Men det är oerhört viktigt, som föreslås i utredningen, att man ser till att det blir en fristående samordnare för att styra arbetet med att ta fram hundarna. Det finns nämligen alltid en konkurrens mellan exempelvis polisen och armén, som båda behöver tjänstehundar, säger Roger Zetterberg, Själv har han varit hundförare i många år och nu har han med sig åttaåriga springerspanieln Hågadalens Arrac i tjänsten.
Sedan Statens hundskola i Sollefteå upphörde har polisen försökt lösa hundrekryteringen på flera sätt.
—Vi har försökt knyta kontakter med hundkennlar, brukshundklubbar och veterinärer. Det har gått åt massor med fritid för att leta efter bra hundar.
Uppfödningen av schäferhundar, som är den vanligaste polishunden, har sedan 1990-talet halverats. I dag registrerats cirka 3 000 valpar.
200 nya hundar årligen behövs
Dessa faktorer har inneburit att det nu är en ständig brist på kvalificerade tjänstehundar i landet, samtidigt som polisen behöver nyrekrytera 200 hundar årligen.
—Allvarligt är också att man lagt ned aveln för att få fram bra hundar. Det kommer att ta många år att bygga upp avelsarbetet, säger Roger Zetterberg.
Ett annat problem är bristen på hundförare.
—För att bli hundförare måste man ha fem års poliserfarenhet. Dessutom ska man själv och även familjen passa för att ha hund, säger Roger Zetterberg.
En av de yngsta hundförarna vid Uppsalapolisen är Josefina Harryson. Hon har varit hundförare i ett par år. Hennes tjänstehund är schäfern Skaybackens Jira.
—Att vara hundförare är en speciell livsstil. Du har hunden med dig hela dygnet, oavsett om du arbetar eller är ledig. Många som går Polishögskolan siktar högt och vill bli chefer. Som hundförare kommer man inte speciellt högt i lön.
Josefina Harryson menar att det är hundarnas insats som tämligen ofta gör att en viss typ av brott kan lösas.
—I de polislag där det inte finns hund får man oftare lägga ned arbetet eftersom man inte kommer någonstans i utredningen utan hund.
FAKTA
I Sverige finns 4 500 tjänstehundar hos försvaret, polisen, kriminalvården och tullen.
Knappt 300 hundar är ledarhundar för blinda eller synskadade.
Staten äger 900 hundar men behovet är 1 000 hundar.
Ett antal hundar finns i beredskap för internationella insatser i Räddningsverkets regi. En färdigutbildad hund kostar 30 000-35 000 kronor i inköp.
Källa: Jordbruksdepartementet, Uppsalapolisen
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!