Stor brandrisk i norra länet

Det råder extremt stor brandrisk i de norra delarna av Uppsala län. Och risken befaras bli ovanligt hög i hela länet under sommaren. Samtidigt försämras beredskapen av att Räddningsverket inte längre har tillgång till brandflyg.

Uppsala2006-07-08 00:00
I länet rådde mycket stor brandrisk och eldningsförbud redan tidigt i våras. Men i går visade SMHI:s rapporter om luft- och markfuktighet att brandrisken i delar av länet var 5E, det vill säga extremt stor. På Räddningsverket befarar man att risken för brand kommer att bedömas som lika stor i resten av länet inom några dagar.
— Det är den högsta nivån vi kommer upp till. Det är enormt torrt nu. Fortsätter det så här kommer även Uppsala att få statusen 5E redan i morgon (läs i dag), säger Bo Serius, stabsbefäl på Räddningscentralen.
Enligt Bo Serius är brandrisken ovanligt stor i år.
— Än så länge är situationen liknande den vi hade förra sommaren, men då kom det regn sedan. Då bedömdes brandrisken också till 5E, men det gör den inte alla somrar. Tittar man på de somrar då vi haft mer nederbörd och mindre värme har nivån stannat på 4.
Fram till 2002 hade Räddningsverket i hela Sverige hjälp av brandflyget som spanade efter bränder från luften. Men det har man inte råd med längre. I stället får man hjälp av den vanliga flygtrafiken och av Frivilliga flygkåren, vars bensin räddningsverket ibland betalar för att de ska kunna brandspana vid extrema väderförhållanden. Men så har ännu inte skett i år.
— Att vi inte har brandflyget är en klar försämring. Ofta får vi tips från andra flygplan om de har upptäckt en rökpelare. Men det är ju i så fall tur att de råkat flyga just över det stråket där det brinner. Och upptäcker man inte branden tidigt kan det snabbt bli en ordentlig brand. Lyckligtvis har vi inte så stora skogsområden i länet.
Men trots den stora brandrisken och avsaknaden av brandflyg menar Bo Serius att man har tillräcklig beredskap. I Uppsala kommun utgörs bemanningen av 16 personer plus befäl. Skulle behovet uppstå har man möjlighet att kalla in förstärkning från både hemvärnet och militären.
Anledningen till den höga brandrisken är, föga överraskande, att kombinationen av torr väderlek, knapp nederbörd och vind torkar ut marken.
Vad som utlöser en skogsbrand är ofta svårt att få svar på i efterhand, men vanliga orsaker är glödande cigarettfimpar och engångsgrillar. I områden kring järnvägsspår är det också vanligt att gnistor uppstår från bromsarna på tågen.

FAKTA: Att tänka på vid hög brandrisk


En engångsgrill kan utgöra en brandfara även om du ställt den på ren jord. Placera alltid engångsgrillen på sten, och lämna den inte i naturen efter att du grillat.
Om du grillar i en trädgårdsgrill - tänk på att "kärnan" i kolbitarna kan vara varm i flera dygn. Låt därför askan ligga kvar i grillen.
Kasta inte cigarettfimpar utomhus - det kan finnas glöd kvar som är svår att se i solljuset.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om