Stor andel förtidspensionärer i landstinget
Uppsala läns landsting har lägst antal långtidssjukskrivna i hela landet. Samtidigt har landstinget, tillsammans med Halland, flest antal medarbetare med sjukersättning. Med andra ord: flest förtidspensionärer.
Det visar en undersökning från Sveriges kommuner och landsting, SKL.
Under 2005 var 5.8 procent av de anställda i Uppsala läns landsting långtidssjukskrivna, det vill säga sjukskriven mer än 30 dagar. Det är den lägsta noteringen i landet.
Motsvarande siffra för Norrbottens läns landsting, som har flest långtidssjukskrivna, är 9.8 procent.
Rikssnittet ligger på 7.5 procent.
Förstaplatsen för Uppsala läns landsting är dock en sanning med modifikation.
Vid sidan av Uppsala har Hallands läns landsting lägst sjukfrånvaro i landet. Det är också dessa två landsting som har den största andelen frånvarande med sjukersättning av den totala sjukfrånvaron.
I Uppsala läns landsting har nästan hälften av de sjukfrånvarande sjukersättning, 43 procent. I Halland är siffran 44 procent.
Enligt Sveriges kommuner och landsting finns ett uppenbart samband mellan antalet sjukskrivna som får sjukpenning respektive sjukersättning. I perioder då frånvaron med sjukpenning minskar tenderar frånvaron med sjukersättning att öka.
En del av den minskade sjukfrånvaron kan alltså förklaras av att färre får sjukpenning och fler beviljas sjukersättning. Det vill säga: förtidspension.
Sveriges kommuner och landsting konstaterar följande i sin undersökning:
- Då även frånvaro med sjukersättning rimligtvis bör räknas som sjukfrånvaro i en vidare bemärkelse framstår här en något mörkare bild av sjukfrånvarons utveckling. Minskningen har tydliga kopplingar till sjukförsäkringens administration.
Undersökningen visar att en relativ stor del av de anställda i landstingen har mycket långa perioder av sjukfrånvaro. Drygt 800 anställda hade i fjol varit frånvarande med sjukpenning för femte året i rad.
Det ska dock betonas att de flesta, 86 procent av de anställda i landsting och regioner, inte hade varit långstidssjukrivna någon gång under åren 2003, 2004 och 2005.
Fakta: mer från undersökningen
Sjukfrånvaron är ungefär dubbelt så hög bland kvinnor som bland män, drygt sex procent respektive tre procent.
Manliga läkare hade lägst sjukfrånvaro, två procent. Kvinnliga lokalvårdare högst, 8.9 procent.
Andelen som gått från sjukpenning till sjukersättning ökade mellan 2004 och 2005. Gäller både män och kvinnor.
Psykiska sjukdomar är den vanligaste diagnosen vid sjukfrånvaro. Under 2005 hade 32.4 procent av männen och 31.3 procent av kvinnorna denna diagnos. Den näst vanligaste diagnosen är sjukdomar i rörelseorganen.
Undersökningen går att läsa i sin helhet på www.skl.se
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!