Runt tio olika cykelstölder har han avvärjt de senaste åren, uppskattar han. Men många gånger hinner inte polisen dit i tid, eller så har det dröjt för länge innan han ens har kommit fram till växeln.
– Samarbetet mellan allmänheten och polis borde bli bättre. Det tror jag polisen själva håller med om, säger han och blickar ner mot parkeringen som vetter mot stationsområdet.
Han berättar om några av de stölder som han har bevittnat. För en vecka sedan lyfte tre killar helt sonika upp en cykel och bar i väg den. Men som tur var kunde polis ingripa och avstyra stölden – den gången.
– De fick ställa tillbaka cykeln noterade jag. Men hur det blev med anmälan vet jag inte.
Sedan var det mannen som högg en moped och började banka på låset utanför ett garage i närheten. Polis ryckte ut till platsen och medan de dividerade med mannen hann mopedens ägare upptäcka att den var borta och anmäla brottet. Patrullen kontaktades och moppen kunde till slut återgå till sin rättmätige ägare.
– Då fick jag faktiskt en blomsterkvast av honom, säger han och ler.
Men annars är det skralt med uppskattningstecknen. Inte ens när han bidrog till att gärningsmän som lassade in en hel rad med parkerade cyklar i en skåpbil kunde gripas fick han någon återkoppling.
– Det borde finnas ett system, någon sorts incitament för att hjälpa polisen. Jag tror att de flesta inte bryr sig i dag, så länge det är någon annans cykel. Det kan ju dessutom innebära en del obehag att bli del av en brottsutredning, säger han.
Han tycker att försäkringsbolag och polis tillsammans borde lägga fram en tydlig handlingsplan. Alla borde veta i ryggmärgen hur man ska agera när man ser en misstänkt cykelstöld.
– Det rör ju sig om mycket pengar, cyklar är faktiskt dyra. Det kan dessutom ställa till mycket problem. Man kan missa en hel arbetsdag. För familjer kan det köra ihop sig ordentligt om cykeln är borta på morgonen.
Även inom polisen finns en frustration kring bekämpningen av cykelstölder.
– Så är det. Ofta vill det till att en gärningsperson tas på bar gärning eller flyende fot för att de ska kunna klaras upp, säger Christer Nordström vid polisen i Uppsala.
Men varför följer ni inte upp tips snabbare?
– Det är ett enormt tryck på vårt utredningsarbete i dag. Det grips människor i en strid ström. Då måste vi prioritera och då går mycket annat före en cykelstöld. Tyvärr.
Polisen har tidigare genomfört masskontroller av cyklar och kört dem mot stöldregistret. Men numera är det sällsynt och insatser görs bara vid särskilda tips. Och brotten är svåra att "övervaka bort".
– Jag har själv varit ute och vänt på cyklar och tagit ramnummer i morgontrafiken. Visst, vi fick en del träffar. Men väldigt många som skulle till Stockholm blev arga för att de missade tåget. Och det en omöjligt att patrullera stationsområdet dygnet runt, säger Christer Nordström.
Ser folk cykelstöld som ett "riktigt brott"?
– Många ungdomar gör nog inte det. Man tar en cykel när man ska hem och slänger sedan den någonstans. Men brottsligt är det ju likväl.
Gert Hansson tänker i alla fall inte sluta att speja och rapportera in cykeltjuvar från sin balkong.
– Det behövs mer civilkurage i samhället. Fler raka ryggar, säger han.
LÄS MER: Fyll i stöldkartan och läs tidigare artiklar om cykelstölder i Uppsala