Trafikverket meddelar att planerna på en järnvägstunnel eller bro vid Börjegatan stoppas på obestämd framtid. Projektet var en del i ett större arbete för att öka kapaciteten och hastigheten på Dalabanan mellan Uppsala och Borlänge. Men nu kommer man i stället att prioritera andra projekt som har större betydelse för att nå målet att förbättra järnvägssträckan.
– Vi gör nu en insats för att avveckla projektet på ett kontrollerat sätt så att det är lätt att återuppta det om det skulle bli aktuellt, säger Charlii Enström, projektledare på Trafikverket.
När och om det kan bli en planskild korsning vid Börjegatan någon gång i framtiden, och när ett sådant arbete eventuellt kan återupptas är dock oklart.
– Det är jättesvårt att spekulera i sannolikheten att vi tar upp arbetet igen. Rent generellt har Trafikverket en vilja att bygga bort plankorsningar, särskilt i utsatta lägen. Men jag är inte insatt i hur resurserna prioriteras. Just den här korsningen handlade egentligen mer om stadsutveckling och personsäkerhet än att öka kapaciteten på Dalabanan, säger Charlii Enström.
Arbetet med de sedan tidigare planerade tunnlarna vid St Persgatan och St Olofsgatan fortsätter. Byggstart för dessa tunnlar planeras till 2024 och kostnaden beräknas till totalt 613 miljoner kronor.
Även vid Vimpelgatan ska bommarna ersättas av en planskild korsning. Det arbetet ligger dock längre fram i tiden och är en del av fyrspårsutbyggnaden, som preliminärt beräknas byggstarta mot slutet av år 2026
Björn Kastenholm bor i närheten av järnvägsövergången, och han ser från sin balkong köerna som bildas i rusningstid vid järnvägskorsningen.
– Själv påverkas jag inte så mycket av det. Men i princip tycker jag att plankorsningen vid Börjegatan är vansinnig med det utökade boendet som finns här. Det är många bussar som fastnar i köerna, och nyttotrafiken mår inte bra av det här, säger han.
Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, säger att man från kommunens sida nu kommer att analysera situationen.
– Det här är så pass nytt för oss. Samtidigt kan jag konstatera att det är Trafikverket som äger frågan, säger han.
Kan det bli så att kommunen betalar för en tunnel?
– Det tycker säkert Trafikverket är en lösning. Men vi behöver analysera nyttorna och slipa våra argument. Vi får återkomma i frågan, säger Erik Pelling.