Stopp för operationer av åderbråck

Uppsala läns landsting upphör med operationer av patienter som lider av medicinska besvär från åderbråck i benen. Endast patienter med bensårsutveckling kommer att få hjälp.

Uppsala2004-03-17 00:00
Patienter som känner obehag av åderbråck och som lider av svullnader och tryck i benet kommer att tvingas betala ur egen plånbok för att bli opererade. Landstinget kommer inte att hjälpa sina patienter förrän om ett åderbråck utvecklar bensår. Det framgår av ett brev som skrivits av Kirurgiskt centrum på Akademiska sjukhuset och som UNT tagit del av.

Stryks från listan
— Landstinget har inga pengar. Det är inte så att uppfattningen om sjukdomen har förändrats. Det handlar bara om det ekonomiska läget på sjukhuset, säger Christer Ljungman, chef för kärlkirurgiska enheten på Akademiska sjukhuset.
Drygt 800 patienter i Uppsala län står sedan ett par år tillbaka i kö i landstinget för att bli bedömda av specialister och opererade för åderbråck. Närmare 400 patienter har hittills blivit bedömda och väntar på operation.
Men nu stryks patienterna från listan. Kirurgiskt centrum har i ett brev meddelat alla husläkare i länet att sjukhuset inte längre kommer att operera "okomplicerad" åderbråck, det vill säga åderbråck som inte utvecklat bensår.

Stödstrumpa
"Patienter som är besvärade av tyngd—, och spänningskänsla och obehag vid stående och gående rekommenderas kompressionsstrumpa", skriver man i brevet.
Christer Ljungman, chef för den kärlkirurgiska enheten på Akademiska sjukhuset, är kritisk till förändringen.
Han anser att de så kallade okomplicerade patienterna är tillräckligt sjuka för att behöva bli opererade. Bland de väntande finns det inte någon som skulle ha blivit opererad av kosmetiska skäl.
— Dom här patienterna är inte mindre sjuka än patienter som har gallsten eller ljumskbråck. Det finns olika sätt att spara på och jag vet inte om det här var det bästa sättet, säger Christer Ljungman.

Kostnadseffektiv verksamhet
Ewa Lundgren, chef för kirurgkliniken, säger att syftet med förändringen är att se över vilka patienter som står i kölistorna.
— Vår verksamhet ska vara så kostnadseffektiv som möjligt. Landstinget har inte en kassakista att ösa pengar ur.
Kirurgiskt centrum har meddelat husläkarna att de i framtiden endast ska remittera patienter som har "åderbråckssjukdom med bensårsutveckling".
Konsekvensen blir, enligt Christer Ljungman, att drygt 90 procent av alla på listan kommer att få vända sig till privata vårdgivare i stället.
Men där måste patienterna betala för operationen ur egen ficka. Någon valfrihetsremiss går nämligen inte att få då landstinget numera anser att behandlingar av "okomplicerad åderbråckssjukdom" ej längre ska ingå i sjukvårdens ansvar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!