Stopp för löskokta ägg hos Sodexho
Flera stora restaurangkedjor och måltidsproducenter förbjuder nu viss mathantering till följd av fågelvirussmittan. Ägg ska serveras vändstekta och kyckling väl stekt.
Den matgäst som ber om ett löskokt ägg eller ett enkelstekt ägg kommer inte att serveras detta.
— Mycket av de regler som vi nu inför bygger på regler som sätts av vårt moderbolag som finns i Frankrike. Vi vill vara försiktiga utan att sprida oro, säger Mats Nilsson, inköpsdirektör vid Sodexho som dagligen i Sverige serverar 100 000 portioner.
De nya reglerna som gäller från den här veckan innebär att kyckling endast köps in från två leverantörer. Redan före jul togs beslutet att inte använda råa äggprodukter till exempelvis majonnäs.
Myndigheterna säger ju att det inte är någon fara att äta ägg. Borde era kunder då inte själva få avgöra vad de stoppar i sig?
— Vi vill göra vad vi kan för att undvika smittspridning. Det är inte bara den enskilda personen som tar risker. Hanteringen av maten kan också kontaminera området, säger Mats Nilsson.
Företaget Medirest har också infört striktare bestämmelser. Order om att allt kycklingkött måste vara genomstekt har gått ut. Sedan tidigare används endast pastöriserade ägg för att undvika smittspridning.
— Vi har fått en del frågor från kök om att berika måltider med råa ägg. Det säger vi nej till, säger Lotta Nordin Göransson, hygienkontroller vid Medirest, som konstaterar att många matgäster är allmänt oroliga för maten efter larmet om fågelvirus.
Sveriges Hotell- och Restaurangägare (SHR) har gått ut med råd till sina medlemmar och uppmanar företagarna att vara extra noga med genomstekning av fjäderfä.
- Särskilt gäller det rådet importerat fågelkött som inte omfattas av samma salmonellakontroll, säger Sara Sundqvist, vid SHR.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!