Det var två förändringar i förslaget till patientavgifter 2017 som landstingsfullmäktige beslutade om på onsdagen. Patientavgifterna ingår i den reviderade budgeten för 2017, och de två förändringarna yrkades av Börje Wennberg (S), landstingsstyrelsens ordförande.
– Att avgifterna för besök till och behandling av sjuksköterska var olika beroende på om det gällde närakuten i Uppsala eller vårdcentraler var ett förbiseende, och självklart ska avgiften vara 150 kronor oberoende av var besöket sker, sade Börje Wennberg.
Den andra förändringen hänger samman med att det nu införs en avgift på 150 kronor för ambulanssjukvård. Flera representanter för oppositionspartier påpekade i samband med att förslaget lades att det skulle innebära en kostnad på 570 kronor för den som är tvungen att åka ambulans till akuten.
– Vi klargör nu att en patient som besöker flera vårdenheter samma dag inte ska betala mer än en avgift. Det innebär att man inte kommer att ta ut ambulans- plus akutavgift, sade Börje Wennberg.
En av de som från början kritiserade de nya avgifterna var Johan Örjes (C ). Han var nöjd med de förändringar som nu gjordes, men fortsatt kritisk till att det första förslaget inte utretts ordentligt innan det lades.
– Det är också bra att en ambulansstation i Gränby nu finns med som ett behov i investeringsplanen för 2017-2019, sade Johan Örjes.
Sören Bergqvist (V) tog principiellt avstånd från att avgift för ambulanssjukvård kommer att tas ut. Blåljusverksamheter ska inte avgiftsbeläggas var hans ståndpunkt.
I övrigt kvarstår de förändringar av patientavgifterna som redan aviserats.
Det innebär att det från årsskiftet införs en enhetstaxa på 150 kronor för besök vid primärvårdens vårdcentraler , avgifterna för mammografi och gynekologiska hälsoundersökningar tas bort, liksom patientavgifterna i primärvården för personer 85 år och äldre. Högkostnadsskydden ligger kvar på samma nivåer som tidigare.
Tillsammans med den reviderade budgetplanen fanns ett antal indikatorer avsedda att mäta måluppfyllelse för landstingens olika verksamheter.
Förslagen till indikatorer mötte stark kritik från oppositionspartierna både för att de presenterats för så sent att de inte hunnit ta ställning till dem och för att de i många fall var vagt formulerade och i andra fall saknades helt för väsentliga områden.
Efter votering återremitterades frågan om indikatorer till den kommande regionstyrelsen. Vänsterpartiet gick samman med alliansen vid voteringen, och de fyra SD-ledamöterna lade ned sina röster.
018-478 1345