Stolthet präglar Knutby tre år senare Knutby.

Invånarna trivs i byn som blev rikskänd över en natt Företagarandan har stärkts - Jag är glad över att bo i Knutby. Här finns folk som vågar satsa. Trots allt, säger Erica Åhström, Knutbybo. Tre år efter skotten i Knutby gör UNT ett besök och träffar folk som är stolta över sin by.

Uppsala2007-01-08 01:00
- Jag har alltid försökt att vända på det här eländet. Man måste se det positivt och tänka att förut var Knutby en håla som ingen kände till. Och visst är det tragiskt att bli ihågkommen för att folk har galna idéer i huvudet men hade inte det här hänt så hade Knutby fortfarande varit okänt för omvärlden, säger Erica Åhström.

Det är nu tre år sedan dramat i Knutby gick i gång och byn blev rikskänd över en natt. När skriverierna var som värst satte Erica Åhström upp en skylt med texten "Welcome to the most famous village in Sweden" vid vägen.

- Skylten åkte ned rätt snabbt. Men den var positivt menad. För om man inte syns så finns man ju inte.

Hon är stolt över att vara Knutbybo och tycker att det finns en positiv företagaranda här.

- Det är många här som har vågat satsa på egna verksamheter, till exempel gym, friskvård, hälsocenter och frisörsalong. Det ska vara tjejer som vågar satsa mitt i det här kaoset, säger hon och skrattar.

Hon har själv nyligen köpt den gamla charkbutiken i Knutby där hon ska renovera och flytta in sin fotvårdssalong.

Stefan Mattsson är styrkeledare på räddningstjänsten i Knutby och god vän till Erica Åhström. Han tittar in för att hjälpa till med renoveringen. För tre år sedan var räddningstjänsten i Knutby nedläggningshotad, men nu satsar man igen.

- Inne i Uppsala ska man köpa nya brandbilar och då ska vi få ärva en av deras gamla. Vi får en bil med bra klippverktyg så att man lättare ska kunna klippa loss folk som sitter fast efter bilolyckor. Det ser vi jättepositivt på, vi känner att Uppsala brandförsvar satsar på oss, säger Stefan Mattsson

Ingemar Österlind håller inte riktigt med.

- Vi är satta på undantag av kommunen, så känns det. Till exempel saknas gatubelysning, säger han. Men annars är det en fin bygd.

Och han har rätt. Det är en vacker bygd. Särskilt denna trettondag när den bleka januarisolen äntligen visar sig. Och Knutbyborna kommer ut ur stugorna och går på vinterpromenad. Bland andra Marianne Pettersson och hennes dotter Mikaela är ute med hunden Winnie. De har bott i Knutby i åtta år. Mikaela tycker att det har varit en jobbig tid.

- Jag skämdes hela tiden förut. Alla som visste att man bodde här trodde att man var med i församlingen. Jag hatade det och ville flytta. Men nu spelar det ingen roll, säger hon

Hennes mamma Marianne, däremot, brydde sig aldrig om att bygdens rykte blev skamfilat för tre år sedan.

- Jag dömer inte människor. De har inte gjort mig något personligen. Jag skrattade mest åt alltihop och tänkte att "jaja, sånt händer väl i alla byar", säger hon.

Precis som de flesta andra Knutbybor som UNT stöter på denna eftermiddag, verkar Marianne Pettersson vara stolt över sitt Knutby. Och, som Ingemar Österlind säger, är det inte det ena så är det väl det andra:

- Det är väl synd att Knutby blivit känt för det som hände här för tre år sedan. Men innan dess var Knutby känt för att Stig Malm blev av med körkortet här och det är väl inte bättre?

Så vad tycker du att Knutby borde vara känt för?

- Att det är trevligt folk här. För det är det faktiskt.







De viktigaste dagarna i Knutbydramat

Januari 2004. Den 10 januari skjuts pastorns andra hustru till döds hemma i sängen. (Den första hustrun dog 1999). Grannen skottskadas livshotande. Dagen efter grips pastorns barnflicka och älskarinna Sara Svensson. Senare grips pastorn misstänkt för inblandning.

Maj 2004. Rättegång i Uppsala tingsrätt. Intresset från medier och allmänhet är rekordstort.

Juli 2004. Sara Svensson döms för mord och mordförsök till rättspsykiatrisk vård. Helge Fossmo döms till livstids fängelse för anstiftan till mord och mordförsök.

November 2004. Svea hovrätt fastställer domarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!