Stöldgåta nystades upp

Arkivgrävning och envisa polisutredare fick flyttkarlar på fall efter smyckestöld.

Uppsala2013-05-21 18:22

Två män vid en flyttfirma lade beslag på värdefulla smycken som låg i ett lönnfack i en Uppsalabostad.
 Några ingraverade bokstäver och ett släktträd blev deras fall, sedan polisen fattat misstankar mot dem.
Båda dömdes på tisdagen av Uppsala tingsrätt för stöld. Vägen fram till den fällande domen kantas av både tursamma tillfälligheter och klassiskt detektivarbete där polisen fick fördjupa sig i släktträd från Dalarna för att till slut spåra föremålens rätta ägare i Uppsala.

Allt började när männen arbetade med ett flyttuppdrag i en Uppsalabostad. När de bar ut ett hörnskåp från lägenheten upptäckte de ett parti smycken och ett fickur i ett lönnfack. Enligt männen ramlade godset ur lönnfacket när de bar i väg skåpet.
Lägenhetsinnehavaren var drabbad av sjukdom och helt ovetande om att de undangömda värdeföremålen hamnat i flyttkarlarnas händer. Familj och släktingar hade ingen aning om lönnfackets existens. I det läget talade inget för att någon skulle sakna godset, än mindre anmäla det stulet. Värdet av smyckena har beräknats till cirka 130 000 kronor.

Männen behöll smycken och fickur i två veckor men lämnade sedan in klockan på en pantbank i Uppsala. Samtidigt blev en av dem igenkänd av en vaken polisman som beslöt sig för att göra en kontroll. Under en jacka i mannens bil, där kamraten satt och väntade, hittades några smycken. Det blev upptakten till att hela stöldhistorien kunde nystas upp. Männen nekade till brott och avslöjade inget om föremålens verkliga ursprung men polisen misstänkte snabbt att det handlade om stöldgods.

Eftersom föremålen varken kunde kopplas till någon stöldanmälan eller ägare började utredarna på egen hand försöka spåra dess ursprung. Allt de hade var några bokstäver och en siffra, ingraverade i fickuret:
–  Vi antog att det var initialerna i ett namn, men visste inte om siffran var ett födelseår eller någons ålder, berättar Mats Ekholm vid Uppsalapolisen som tillsammans med kollegan Marie Lewerentz Ekholm höll i utredningen.

Sökningar på nätet tydde på att fickuret kunde ha sitt ursprung i Dalarna. Utredarna fick kontakt med en släktforskare i landskapet som efter en djupdykning i sina arkiv lyckades hitta en person med samma initialer och födelseår som graverats i klockan. Personen var död sedan länge, men släkten visade sig finnas dokumenterad i ett släktträd. Genom att söka sig framåt i släkten hittade utredarna så småningom en Uppsalabo:
–  Vi visste att männen jobbat på en flyttfirma. När vi kollade vilka adresser de arbetat på hittade vi Uppsalabons bostad. Då föll alla bitarna på plats, berättar Mats Ekholm.
–  Det var förstås roligt att vi lyckades och framför allt var det riktigt skönt att familjen fick tillbaka föremålen utan att de smälts ned eller försvunnit på annat sätt.
Båda männen har förnekat att de gjort något brottsligt men tingsrätten avfärdar deras resonemang och dömer båda till fängelse för bland annat stöld. De fälls också för bedrägeri mot pantbanken, eftersom de pantsatt stöldgods.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om