Stökig helg i Uppsala

Åter en stökig helg i Uppsala, med ungdomsbråk och fylleri. Statistiken visar att det anmälda krogvåldet ökar, inte minst i Uppsala. Och poliser och ordningspersonal tycker att attityderna hårdnat.

Poliserna Tommy Rinaldo, Jan Håkansson och Göran Cikos har lämnat piketen och vandrar över Stora Torget. Så här dags, vid tiotiden på lördagskvällen, var det ännu lugnt i Uppsala.

Poliserna Tommy Rinaldo, Jan Håkansson och Göran Cikos har lämnat piketen och vandrar över Stora Torget. Så här dags, vid tiotiden på lördagskvällen, var det ännu lugnt i Uppsala.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2003-08-04 00:00
Ordningsvakten tar ett steg framåt.
- Du kommer inte in, du är har druckit för mycket.
Mannen börjar argumentera.
- Jag har bara tagit ett par öl, det är säkert.
Då lägger vakten kamratligt armen runt hans axel:
- Du är välkommen tillbaka en annan gång, jag lovar, men nu är du för full.
Efter ytterligare lite diskussioner inser mannen att det är poänglöst. Han går iväg, tillsammans med sitt sällskap.

Tuffare attityd
Samtalet äger rum runt elvatiden på lördagskvällen utanför en av Uppsalas nattklubbar. Scener identiska med denna upprepas ideligen, varje kväll. Fast vakterna upplever att attityderna förändrats.
- Snacket har blivit hårdare, tuffare. Vi får oftare hot av de vi nekar, säger en av vakterna på Rådhussalongen vid Stora Torget.
I dörren stannar det ändå vanligtvis vid ord. När det uppstår fysiskt våld är det oftast inne på restaurangen, mellan gäster, i regel när det är trångt, säger kollegan Ulf Skytt.
- En del människor tappar helt omdömet när de får alkohol i sig. Någon råkar knuffa till dem på dansgolvet och då måste de knuffa tillbaka och så är bråket igång.
Det är svårt at säga exakt hur ofta misshandelsincdenter sker, menar Ulf Skytt, men en gång i månaden kan det säkert vara. Om det är mer än tidigare kan han inte svara på.
- Men min känsla är att det blivit vanligare att folk har vapen, framförallt stickvapen.

Knytnävsslag
Det mesta så kallat krogrelaterat våld inträffar ändå inte inne på restaurangerna, utan senare på kvällen utanför krogarna eller på hamburgerrestaurangerna.
- Vid stängning blandas människor från de olika krogarna med varandra och med andra som kanske är för unga för att komma in. Det kan räcka med att någon häver ur sig någon kommentar, säger uttryckningspolisen Tommy Rinaldo, som tillsammans med kollegorna Göran Cikos och Jan Håkansson bemannar en av Uppsalapolisens piketbussar under kvällen.
Ett exempel ger en ung man medan han står utanför Rådhussalongen och funderar på om han skall gå in. Han berättar om hur en kamrat skulle ta en taxi hem en helg, men erbjöd några starkt berusade män i 30-40 årsåldern att gå före.
- Men de sa att de inte ville ha en taxi av en svartskalle. Det slutade med några knytnävsslag.

Invandrargäng mot polisen
En förklaring till att våldet ökar tror Jan Sjökvist, vakthavande befäl på Uppsalapolisen, kan vara att många unga, i synnerhet invandrarungdomar, numera uppträder i gäng om fem till åtta personer.
- Då blir de mäktiga och ger sig inte, de vet att de har polarna bakom sig.
Men även om de är riktigt i luven på varandra och har helt olika värderingar förenas gängen gärna mot polisen, säger Tommy Rinaldo. Så var det exempelvis vid upploppet utanför Harry & Co förra våren.

Påverkade av droger
Om man talar i grova termer är våldet otvivelaktigt ett ungdomsproblem. Ju yngre kroggäster, desto mer bråk. I samma mån är det en drogfråga.
- Jag vet inte när vi senast hade en gärningsman som var helt opåverkad av någon form av drog, säger Göran Cikos.
Poliserna har förstås inga enkla lösningar. Men Tommy Rinaldo tycker att det är synd att den ungdomssektion polisen hade tidigare inte finns kvar, med sex poliser som jobbade särskilt med ungdomar med problem, säger han.
- De hade björnkoll på ungdomarna. Ofta kunde de bara utifrån beskrivningen säga vem en gärningsman var. Då bryter man anonymiteten och gör det svårare att ställa till bråk.
- Och i bästa fall bygger man upp ett förtroende, tillägger Göran Cikos.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om