– Vardagen för de äldre har förändrats väldigt mycket under krisen. Det är en grupp som har drabbats av restriktioner och löper risk i förhållande till smitta, så det gäller både det sociala och det fysiska, säger Clara Iversen, forskare vid Cesar, Centrum för socialt arbete, vid Uppsala universitet.
Under sommaren 2020 tittade Clara Iversen bland annat närmare på betydelsen av anonyma kontakter för äldre under pandemin. Samtal som kom in till Äldrelinjen, som drivs av organisationen Mind och riktar sig till personer över 65 år, bidrog till studien.
– Man behöver inte ha ett specifikt problem när man ringer utan det kan vara för sällskap. Att prata är medicinen, säger Clara Iversen.
Forskarna kom fram till att äldre saknade anonyma kontakter under pandemin.
– Att krisen har gjort så att man till exempel inte får krama om sina barnbarn har diskuterats mycket. Men inte betydelsen av att gå ut och handla och småprata, säga hej till busschauffören och att gå till kyrkan eller pensionärsorganisationer. De här sakerna är viktiga för äldre personer som kanske har förlorat en del betydelsefulla personliga relationer, säger Clara Iversen.
Studien visade att samtalen till Äldrelinjen fyllde tomrummet efter dessa mer ytliga relationer.
– De här vardagliga samtalen om ingenting behövs, speciellt för personer som redan är utsatta. Att kunna bli sedd som en människa, säger Clara Iversen.