Stödet för civilflyget rasar

På måndagen kan hela frågan om kommersiellt flyg på Ärna avgöras i kommunfullmäktige och UNT:s rundringning bland politikerna visar att stödet håller på att svika. Blir de högt flygande planerna verklighet - eller blir det en papperssvala?

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2007-11-25 00:01
Inför måndagens kommunfullmäktigesammanträde råder en politisk nervositet i Uppsala. Bland de borgerliga partierna försöker man tona ned kommunens inflytande i Ärnafrågan efter de kraftfulla protesterna från närboende och från miljöorganisationer.
- Kommunens inblandning i frågan om det kommersiella flyget på Ärna är marginell. Det handlar i princip om ett vanligt bygglov som ska behandlas på samma sätt som alla andra bygglov, säger Gunnar Hedberg (m), kommunstyrelsens ordförande
Ledande politiker inom samtliga borgerliga partier delar Gunnar Hedbergs uppfattning. Kommunen anses inte vara en viktig instans för frågan om det kommersiella flyget i Uppsala.
Men faktum är att kommunen har veto.

För att det kommersiella flyget ska bli verklighet måste kommunen besluta att det är av "samhällsbyggnadsintresse" att ha kommersiellt flyg i Uppsala och att kommunen därför ska köpa Fortifikationsverkets mark där terminalbyggnaden är tänkt att vara placerad.
- Vi får inte sälja marken till en privat aktör, det följer av försäljningsförordningen, säger Ken Ejderhamn, försäljningschef på Fortifikationsverket. Om kommunen beslutar att det är av samhällsbyggnadsintresse att ha en kommersiell flygplats i Uppsala får vi sälja marken till kommunen, som sedan kan sälja den vidare till Uppsala Air. Om kommunen inte fattar det beslutet ser jag inte att det kan bli något kommersiellt flyg på Ärna.
Den frågan kommer att dyka upp på kommunfullmäktigemötet i morgon kväll.

Säger kommunfullmäktige nej till att agera mellanhand i marktransaktionen mellan Fortifikationsverket och Uppsala Air - ja, då kommer flygplanerna att kunna skrotas innan ens ansökan lämnats till länsstyrelsen för en miljöprövning.
- Det kommer att bli en omröstning. De politiker som röstar mot vårt förslag att förhindra marktransaktionen röstar alltså för kommersiellt flyg på Ärna, säger kommunalrådet Niclas Malmberg (mp).
Det är osannolikt att det blir ett nej på måndag kväll. Det fordrar att sju av de 47 borgerliga kommunfullmäktigeledamöterna röstar tillsammans med oppositionen. Men eftersom inget av de borgerliga partierna har enats om en linje står det ledamöterna helt fritt att själva göra sina bedömningar. Därav den politiska nervositeten.

Ett par borgerliga ledamöter har signalerat att de inte vill ha en utökning av flygverksamheten på Ärna.
Kommunalrådet Cecilia Forss (m) bekräftar att beslutet i morgon kan avgöra flygplatsens framtid.
- Jag kommer inte att sätta käppar i hjulet för ett företag som vill starta kommersiell flygverksamhet i Uppsala. Vi vill ha en företagsvänlig kommun, säger Cecilia Forss.
Uppsala Airs vd Mattias Sjölund är vid gott mod.
- Uppsala har oerhört mycket att vinna på att få lågprisflyg. Jag känner mig rätt säker på att vi kommer att få klartecken, säger Mattias Sjölund.
På två år har det politiska stödet för de högt flygande planerna på Ärna vittrat sönder.

I april 2005 sade kommunstyrelsen med överväldigande majoritet ja till kommersiell flygtrafik på Ärna flygplats. I dag säger s, v och mp nej till projektet och de tidigare förespråkarna i allianspartierna är tvehågsna. Ola Leife, fd kristdemokratiskt kommunalråd, var en ivrig påhejare av lågprisflyget 2004. Nu har han bytt såväl parti som inställning:
- Jag kan förstå både argumenten för och mot. Jag bor i Luthagen och jag har känt flygbränslet i ansiktet vissa dagar. Det här är ingen liten fråga, säger Ola Leife (c).
De borgerliga politikerna har efter proteststormen insett att Ärna blivit en het potatis och distanserar sig från frågan. Många av de borgerliga kommunfullmäktigeledamöter UNT har talat med anser t ex att frågan borde avgöras i fastighetsnämnden i stället för i kommunfullmäktige. Därmed skulle de slippa ansvar i frågan.
Men fastighetsnämnden vill inte heller ha ansvaret på sitt bord.
- Det här är en så pass viktig fråga att den naturligtvis måste avgöras av kommunfullmäktige och inte av nämnden, säger Lars-Gunnar Karlsson (m), ordförande i fastighetsnämnden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om