Vera Mraz är sektionschef på Arbetsförmedlingen i Uppsala. Hon kan inte uttala sig om Daniel Karlssons fall, men Arbetsförmedlingens arbete styrs av de lagar och förordningar som finns för myndigheten.
LÄS MER: Fick inte jobbet - har varit arbetslös för kort tid
Olika regler gäller för olika typer av stöd. För till exempel nystartsjobb så är huvudregeln att arbetsgivaren kan få stöd för en person som är äldre än 26 år om denne ha varit arbetslös under minst 12 månader på heltid.
Det finns några undantag, som till exempel om den arbetssökande varit hemma för vård av barn en period eller kommit ut efter avtjänat fängelsestraff, men generellt riktar sig ett nystartsjobb till dem som varit arbetslösa längre tid.
Kan ni göra undantag?
– Egentligen inte, just när det gäller stöden så är de väldigt tydligt reglerade i förordningen, säger Vera Mraz.
Ett problem man ser på Arbetsförmedlingen är att företag som är villiga att ge någon ett arbete med anställningsstöd, sedan säger upp den anställde när stödet försvinner efter som längst två år.
– Den kompetens och arbetslivserfarenhet som den anställde har fått på företaget är givetvis värdefull, även om anställningen tar slut. Men vår ambition med alla stöd är att vi vill se en långsiktighet, att personen som företaget har fått stöd för ska få jobba kvar efter att stödet försvinner. Det ser inte riktigt ut så i många fall, säger Vera Mraz.
Är det många företag som får personal med anställningsstöd från er i Uppsala?
– Ja. Jag har inga siffror på exakt hur många företag, men vi har till exempel under april haft 613 personer, som är inskrivna som arbetssökande vid Arbetsförmedlingen Uppsala-Knivsta, i anställning där företaget får stöd i form av nystartsjobb.
För en arbetssökande som har arbetslöshetsersättning är det a-kassans regler som gäller när man bedömer om personen måste kunna ta jobb i hela landet. Om det inte finns särskilda skäl, den som har barn kan till exempel under en begränsad tid få söka jobb bara på pendlingsavstånd, gäller detta från första dagen med ersättning.
– Vi har en skyldighet gentemot a-kassan att se till att personen söker så brett som möjligt så att tiden med a-kassa och som arbetslös blir så kort som möjligt. Så har man a-kassa kan det blir hårdare krav utifrån a-kassans regler, men min bild är att vi är lyhörda utifrån den sökandes förutsättningar, säger Vera Mraz.