Stödcentrum och socialjour räknar med månader av arbete

Socialjouren och Akademiska sjukhusets stödcentrum har öppet dygnet runt för utlåsta, klädlösa och psykiskt utmattade hemvändare. Men arbetet kommer att dra ut på tiden.

Uppsala2004-12-31 14:53
Människor som tappat sina lägenhetsnycklar i kaoset i Sydostasien, som inte har några vinterkläder, som behöver få kontakt med släktingar - allt det praktiska stöttar kommunens socialjour med.
Stödcentrum på Akademiska sjukhuset har psykologer, kuratorer och läkare på plats dygnet runt för att ta hand om katastrofens offer och deras anhöriga.
Ju fler som kommer med flygen hem från Sydostasien, desto mer får både socialjour och stödcentrum att göra.

Nya svårigheter med tiden
— När det börjar dra ihop sig till nyår är det också många av de som varit hemma någon dag som börjar bli oroliga, säger Björn Andersson, chef för socialjouren.
Kerstin Bergh Johannesson, psykolog på Stödcentrum förklarar att många kommer att må sämre när det är dags att återgå till det normala. Minnesbilderna kan göra det svårt att sova och koppla av. Föräldrar ska samtidigt bearbeta egna upplevelser och fungera som just föräldrar.
— Många Uppsalabor kommer också först efter alla helger, när skolor och arbetsplatser fylls som vanligt, att förstå att några bekanta inte är där, säger Björn Andersson.

Utdraget förlopp
Kerstin Bergh Johannesson förklarar också att det är en extra försvårande omständighet att det för många blir ett så utdraget förlopp. Under flera dagar exponeras man för eget livshot, andras lidande och kanske död.
— Det som skulle vara semester och idyll blir något så fruktansvärt. Den massiva exponeringen av det här lidandet för den som inte kommer hem, och inte får hjälp, försvårar återhämtningen.
Stödcentrum räknar därför med att den långsiktiga katastrofhjälpen kommer att dra ut många månader i tiden. Också socialjouren ser uppgifter framför sig ett bra tag till.
— Vi har förstått av stadsdirektörern Kenneth Holmstedt att det inte är tal om att tänka på kostnader i det här fallet. Det är en viktig signal för oss som arbetar med detta, att vi kan göra det vi tycker behövs, säger Björn Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om