Stöd till utsatta barn varierar

Stödet till utsatta barn varierar kraftigt i olika kommuner. Sigtuna erbjuder bara barn till missbrukare gruppverksamhet medan Uppsala utökar för att också nå unga i vårdnadstvister. De mår ofta mycket dåligt.

Uppsala2006-06-29 00:00
Det framgår av Rädda Barnens rapport - Barnets bästa kräver resurser - om kommunernas ansvar för barn som far illa, som presenterades på onsdagen. I samtal med socialsekreterare och genom en enkätundersökning till landets samtliga kommuner visar Rädda Barnen att utsatta barn får olika mycket gruppstöd beroende på var de bor. Det handlar om barn till missbrukare, barn som bevittnar våld i familjen, barn som har psykiskt sjuka föräldrar eller som själva drabbats av våld och sorg.

De flesta kommuner som svarat på enkäten uppger att de bedriver gruppverksamhet för barn till missbrukare. Men när det gäller barn som upplevt våld inom familjen eller barn med psykiskt sjuka föräldrar skiljer det sig mycket. I Uppland har Sigtuna och Heby kommuner igen gruppverksamhet alls för de barnen medan övriga kommuner erbjuder gruppverksamhet i egen regi, genom hälso - och sjukvården eller genom att köpa in resursen. Krissamtal erbjuder alla utom Östhammar, Tierp och Sigtuna kommuner. Ingen kommun erbjuder gruppverksamhet för barn som mist ett syskon eller en förälder och befinner sig i sorg eller barn som själva utsatts för våld.
— Vi har inte diskuterat just den frågan. De som utsatts för våld får ofta mycket andra resurser, individuellt och insatser riktade till familjen genom öppenvård och via kontaktfamiljer, säger Mary Nilsson chef för socialtjänsten i Uppsala kommun.

I Uppsala finns inget som heter barn i sorg. Men Mary Nilsson anser att sådana behov ofta sammanfaller med andra där kommunen gör insatser för ett barn. Stöd till barn i sorg är heller inget som diskuteras. Till hösten ska dock kommunen dra i gång en gruppverksamhet för barn till separerade föräldrar i vårdnadstvist.
— Här är behoven otroligt stora. Bris få många samtal om just det här. Ofta hamnar barnen i kläm när föräldrarna inte kan komma överens. Många mår mycket dåligt och saknar sätt att uttycka det, säger Mary Nilsson.

Enligt rapporten finns det omkring 200 000 barn som lever i familjer med våld och missbruk. Ändå var det bara 2000 som fick hjälp genom gruppsamtal förra året. Av 210 kommuner erbjöd 36 inga samtal alls.
Anna Flemming vid Rädda Barnen anser att det är oacceptabelt att skillnaderna är så stora och kräver en garantinivå för kommunernas förebyggande arbete.
— Barnets bästa får inte bli en kommunal resursfråga, anser hon.

FAKTA - Insatser kommun för kommun



Heby: Ger krissamtal. Gruppverksamhet för barn till missbrukare.
Uppsala, Norrtälje, Älvkarleby: Ger krissamtal. Gruppverksamhet för barn till missbrukare, psykiskt sjuka och barn som upplevt våld inom familjen.
Tierp och Östhammar: Ej krissamtal. Ger gruppverksamhet för barn till missbrukare, psykiskt sjuka och barn som upplevt våld inom familjen.
Sigtuna: Ej krissamtal. Ger gruppverksamhet för barn till missbrukare.
Enköping, Håbo:Har ej besvarat enkäten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!