Stöd till sömnlösa barn och vuxna
Nu ska föräldrar till små barn med sömnbesvär lättare kunna få hjälp på sin barnavårdscentral. Till hösten kommer alla barnavårdscentraler i Uppsala län att kunna erbjuda föräldrarna ett praktiskt handlingsprogram som nästan alltid brukar fungera.
Genom att lära barn att sova om själva, kan både föräldrar och barn sova rofyllt på nätterna.
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Vid special-BVC har små barn med sömnproblem fått hjälp sedan början av 1990-talet. Utifrån dessa erfarenheter har ett material om hur man kan arbeta med barns sömn tagits fram. Sedan i våras har psykologer och sjuksköterskor vid alla länets barnavårdscentraler fått utbildning kring detta "sömnpaket".
- Råden bygger på forskning och erfarenheter av att arbeta med små barn med sömnproblem, som vi samlat på oss här på special-BVC under många år. De brukar fungera bra i minst nio fall av tio, säger Veronica Wikström.
Utöver muntliga råd får föräldrarna också en broschyr och en folder om hur de kan göra för att både barnet och de själva ska kunna få en bra sömn. I foldern finns en kurva som visar att sömnen under det första levnadsåret pendlar mellan djup och mycket lätt sömn eller uppvaknanden en till två gånger i timmen.
- Sömnkurvan är ett väldigt bra pedagogiskt hjälpmedel. Om barnet inte har lärt sig att somna tryggt i sin egen säng kommer det inte heller att somna om när det vaknar ensam i sängen under natten, säger Veronica Wikström.
Att lösa problemet med skrik och uppvaknanden och få barnet att somna om genom att ta över barnet till föräldrarnas säng eller ge det nappflaskan kan visserligen fungera för stunden, men brukar på sikt leda till att barnet fortsätter att vakna under natten och skrika efter nappflaskan (och att föräldrarna blir ännu tröttare).
- Insomningen på kvällen blir ett mönster för sömnen under resten av natten. Barn som vant sig vid att somna in där de ska ligga under natten vaknar däremot bara till, ser att allt är som det ska och somnar lugnt om. Att lära sitt barn att somna om själv behöver oftast inte ta mer än några nätter, säger Veronica Wikström.
Special-BVC tar årligen emot drygt 100 barn i åldrarna 0 till 3 år. Cirka hälften har något sömnproblem, ibland tillsammans med andra problem som skrikighet eller matvägran.
- En undersökning som vi gjorde här i Uppsala län visade att ungefär ett par procent av småbarnen har så omfattande sömnbesvär att de och deras föräldrar kan behöva hjälp för att ta sig ut dem, säger Veronica Wikström.
Många föräldrar blir oroliga över att barnet har någon allvarlig sjukdom när det ständigt vaknar och skriker under natten.
- Det är förstås viktigt att alltid undersöka om någon sjukdom ligger bakom sömnbesvären, men i de allra flesta fallen blir svaret nej. Däremot är det inte så ovanligt att någon av barnets föräldrar av ren trötthet blir psykiskt utmattade och deprimerade, säger Veronica Wikström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!