Rädda Barnen, Röda korset och Volontärbyrån har alla märkt av att många vill göra en insats för flyktingar på väg till Europa och för dem som redan har kommit till Sverige och Uppsala. Till de stora organisationernas lokalavdelningar sällar sig också SIU, Samarbetsorganisationen för invandrarföreningar i Uppsala, där man också nås av allt fler som vill hjälpa till på olika sätt.
– Vi har ett flertal projekt där vi på olika sätt försöker bistå flyktingar som kommer hit. Flera av dem riktar sig till barn och vuxna som redan fått uppehållstillstånd, berättar Amil Sarsour, ordförande i SIU.
Men SIU har också volontärer som deltar i samtalsträffar med asylsökande, och i projektet ”Skola för alla” är fadderskap för nyanlända elever en viktig del.
Amil Sarsour betonar att samarbete mellan olika föreningar, organisationer och myndigheter är viktigt för att få goda resultat:
– Samarbete är nyckeln, och samarbete har vi också när personer från våra olika invandrarföreningar och svenska fadderfamiljer hjälps åt, de förra som ”kultur-tolkar” och de senare med hjälp in i det civila samhället. Alla behövs, och intresserade är välkomna att höra av sig via mejl till oss, säger Amil Sarsour.
På överförmyndarförvaltningen i Uppsala kommun är Ida Hellrup chef, och för dagen nöjd med att ha kunnat fördela gode män till de 170 personer som ansökt sedan 1 juni i år.
– Vi märker ett ökat intresse av att bli god man och det behövs eftersom behoven säkert kommer att öka, säger Ida Hellrup.
De som kan tänka sig att vara gode män ska anmäla sig via överförmyndarförvaltningens hemsida och genomgå webbutbildning innan uppdrag fördelas.
– Gode män till ensamkommande flyktingbarn har också ett nätverk anslutet till Rädda Barnen, säger Ida Hellrup.
I Uppsala finns nu drygt 150 gode män för ensamkommande barn. Uppdraget är ideellt men ett visst arvode ges. De flesta gode män har 2-5 uppdrag. Förvaltningen har nu 426 ensamkommande barn registrerade hos sig.
Rädda Barnen i Uppsala planerar ett möte för nya volontärer 24 september.
– För ensamkommande barn har vi haft läxhjälpsträffar i Gottsunda, Domarringen och Bergaskolan en gång i månaden, och vi har tillsammans med Sensus och kommunala musikskolan ett körsångsprojekt för nyanlända barn. Men ju fler volontärer vi har som kan medverka i olika aktiviteter som språkträffar, läxhjälp och andra uppgifter, ju mera kan vi genomföra, meddelar Kristina Axell, ordförande i Uppsalas lokalförening.