Att ha ett svårt sjukt barn innebär en stor påfrestning. I dag överlever nästan 80 procent av alla barn som drabbas av cancer, tack vare framgångsrik behandling. Men en grupp föräldrar får psykiska besvär efter att barnet avslutat behandlingen. Det kan bero på att man inte har tillåtit sig att se till de egna behoven under barnets sjukdomstid, berättar Laura Kukkola, doktorand vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap som arbetar med projektet ’ParentsCan’ inom U – CARE.
– Många upplever oro för återfall, sömnsvårigheter och symptom på depression eller posttraumatisk stress. Det är inte alla som kopplar besvären till barnets sjukdom – man tänker sig kanske inte att man ska må dåligt när barnet är friskt.
Föräldrar till barn som drabbats av cancer har tillsammans med forskare i U-CARE utvecklat ett nytt webbaserat självhjälpsprogram. U – CARE har även anställt en förälder till en ung vuxen som insjuknade i cancer under tonåren som arbetar deltid med att hjälpa forskarna att ta fram internetbehandling för målgruppen. Förhoppningen är att programmet ska bli relevant och hjälpsamt och samtidigt kostnadseffektivt både för föräldrarna och för samhället.
– Att arbeta nära närstående till cancerdrabbade barn känns mycket meningsfullt. Föräldrarna som deltar i vår forskning är väldigt engagerade och bidrar väldigt positivt, säger Laura Kukkola.