Stöd för fredsprojekt från Uppsala

Det är en strålande sommardag, äntligen. Solen står högt på himlen. Det är mer än 25 grader varmt, ingen vind, Sigtunafjärden ligger blank. Det kunde vara en dag för att lata sig.

Foto: Lasse Linusson

Uppsala2007-08-06 17:32
Men det är också årsdagen för när Bomben föll över Hiroshima och dödade 140 000 människor. Och nu, drygt 60 år senare, är det dagen för öppnandet av en internationell konferens om fredsarbete som arrangeras på humanistiska läroverket i Sigtuna.
Människor har samlats för att diskutera hur engagemang för fredliga lösningar, omsorg om medmänniskor - och omsorg om miljön ska kunna spridas.

Det är "Life-Link friendship schools" som arrangerar konferensen. Uppsalabon och läkaren Hans Levander är organisationens ordförande och hälsar delegaterna välkomna. Deltagare från skola 1411 i Moskva, från Gamal-skolan i Giza, Egypten, från Soodeh flickskola i Iran och inbjudna gäster från ambassader och skolmyndigheter, inalles ett 70-tal personer.

Life-Link är en frivilligorganisation, NGO och startades i slutet av 80-talet. Genom organisationen knyts kontakter mellan skolor världen över.
Hans Levander var - och är- engagerad i rörelsen Läkare mot Kärnvapen, men ville försöka göra mer än protestera mot vapenutvecklingen och kärnvapenhotet.
- Det räcker inte med att bara arbeta mot, säger Hans Levander. Man måste också arbeta för något konstruktivt. Med Life-Link vill vi ge ungdomar redskap för att förändra sin värld till något bättre. Det vi har att erbjuda är ett program med enkel fredspedagogik.

Formulerat som slogans i dag lyder budskapet: care for myself, care for others, care for nature - och let´s get organized. Det handlar alltså om fred med sig själv, omsorg om sina medmänniskor, engagemang i miljön - och kopplat till en insikt att det krävs organisation och tålmodigt arbete för att förändra.
I maj i år höll Life Link en konferens i Amman, Jordanien. Och nu, i Sigtuna, meddelades resultatet:
- Vi kommer att stödja ett projekt som berör skolor i 22 arabländer, berättade Haeel Talli, från Unescos regionala organisation.
Det ser Hans Levander som ett viktigt genombrott, en hedersbetygelse och en utmaning:
- Flera hundra skolor kommer att driva projekt det närmaste året. I höst handlar det om fredskultur, till våren om tillgång på vatten.

Rörelsen är inte kopplad till någon i traditionell mening politisk ideologi - eller för den delen religion. De posters som pryder entrén till årets konferens ger exempel på vad lektioner och projekt kan handla om:

­-Kampanjer mot kemisk krigföring
-Minröjning

Men också mer vardagligt arbete:

-Trädplantering
-Rent vatten

Årets tema är gröna skolgårdar.
-Här finns mycket att utveckla och lära. Till exempel är det många av skolorna i Life - Link som både odlar och säljer från egna trädgårdar, säger Hans Levander.

Rita Medvedeva, uppvuxen i St Petersburg, gymnasieutbildad i Uppsala, läser nu till läkare och är en av ledarna för rörelsens unga ledare:
- När jag gick med var det mycket tack vare att ungdomar, elever, har ett stort inflytande, säger hon.
Och just idén att unga människor tränas i att lösa konflikter och problem i sin nära miljö - med fredliga medel - har lockat hit flera deltagande observatörer.
"Ja på den punkten får du gärna citera mig" säger Namibias ambassadör Theresia Samaria.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!