Stockholm-Helsingfors på 28 minuter

Hypersnabba snabbtåg med kapslar i stora rör över, på eller under mark i stället för lok och vagnar på räls. Det är det amerikanska företaget Hyperloop One’s lösning för framtida transporter av gods och människor.

Sträckningen av rörbanorna som den är tänkt i förstudien som FS-Links beställt.

Sträckningen av rörbanorna som den är tänkt i förstudien som FS-Links beställt.

Foto: FS-Links

Uppsala2016-09-05 20:27

I Hyperloop placeras passagerare eller gods i kapslar som tillsluts och via stora rör som tömts på luft skickas till vald destination. Vakuumet gör att transporten kan gå väldigt snabbt. Restiden från Stockholm till Helsingfors har beräknats till 28 minuter. Funktionen är densamma som används i rörpostanläggningar.

På måndagen var Alan James, företagets globala utvecklingschef, i Uppsala och träffade först regionpolitiker och därefter it-företagare vid ett möte i Base10, lokalen på Klostergatan som snart kommer att ta emot Uppsalas utvecklingsföretag i en ny typ av kollektivt kontorshotell.

– Teknologin i Hyperloop’s snabbtåg testades i Nevadaöknen i maj i år och utvecklingen fortsätter, men det stora testet kommer att ske första kvartalet 2017 då funktionerna testas i större skala, även då i Nevadaöknen där våra verkstäder finns, sade Alan James.

Hyperloop bygger på idéer som Elon Musk, mannen bakom elbilen Tesla, presenterade i ett 50-sidigt dokument 2013. Han hade inte möjlighet att själv vidareutveckla idén som i stället lämnades till andra att utveckla. Ett av företagen som satsat på detta är Hyperloop One som förutom verkstäder i Nevada också har 170 personer anställda i Los Angeles, många av dem engagerade i utveckling och tester av Hyperloop.

– Vi vill naturligtvis se Hyperloop utbyggt och i funktion i full skala och det bästa är om att det kan ske i EU eftersom drift- och säkerhetsregler här är världens strängaste. En företagsvänlig regering, utvecklad lagstiftning för immateriella rättigheter (intellecetual property rights) och naturligtvis vilja att satsa på framtidens transportteknologi är vad vi söker, sade Alan James.

På Åland har Hyperloop redan en samarbetspartner i företaget FS-Links, och tillsammans med Hyperloop har det åländska företaget tagit fram en förstudie för hur en Hyperloop skulle kunna förbinda Stockholm, Norrtälje och Uppsala med Åland, Åbo och Helsingfors har tagits fram.

– Åland har en lång tradition av att arbeta med logistik. Länge har det handlat om skepp och färjor, men nu står vi inför ett teknikskifte och vi anser att Åland ska fortsätta att vara en länk mellan Sverige och Finland, sade Otto Hojar från FS-Links som deltog i måndagens möte.

Alan James och FS-Links hoppas att ett konsortium ska kunna bildas för att i ett första steg bygga en Hyperloop mellan Åbo och Salo i Finland. Målet är en överenskommelse om en kombinerad finansiering av projektet med offentligt och privat kapital.

Fakta Hyperloop i tre steg

Förstudiens första del är en utbyggnad mellan den internationella flygplatsen i Helsingfors, Helsingfors, Esbo, Salo och Åbo.

Den andra delen förbinder Stockholm, Arlanda och Uppsala med Norrtälje.

Den tredje, internationella delen förbinder Norrtälje med Åland och Åbo och rören går då såväl i tunnlar under havsbotten som på pylonbroar där det är möjligt.

Avståndet mellan Helsingfors och Stockholm är 500 kilometer, förstudien tänker sig 11 stationer längs banan. Totalkostnaden beräknas till 19 miljarder euro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om