Till vardags driver han den egna gourmetkrogen Jonas i Stockholm, men han lägger ned en hel del tid på att resa runt och laga mat på annat håll.
– Förr var det nästan bara Grand Hôtel som hade gästande kockar. De senaste åren har dock intresset för gästspel ökat väldigt mycket i Sverige. Vi får mängder av förfrågningar, berättar Jonas Lundgren som även brukar bjuda in gästkockar till sin egen restaurang.
Enligt honom hänger gästspelens popularitet samman med kockyrkets förvandling. Efter att ha verkat som doldisar bakom kulisserna har kockarna nämligen klivit fram i rampljuset och blivit mer synliga i medierna, och i restauranglokalerna.
– Många vill möta kocken som tillagar deras mat. Är man intresserad av gastronomi så känns det intressantare att få prata med kocken än med servitören. Det blir också vanligare att gränserna mellan kockar och servitörer suddas ut. På Jonas jobbar vi mer som ett flexibelt team och kockarna rör sig ute bland gästerna, förklarar Jonas Lundgren.
Det är inte första gången som Villa Anna bjuder in en stjärna utifrån. Tidigare har man bland annat haft Tom Sjöstedt, Årets kock 2009, på besök.
– Vi vill bjuda in en gästkock minst en gång vartannat år. Ibland har vi också vingästspel. Vi gör det bland annat för att inspirera personalen. Det kan också vara värdefullt att få ta del av andras kunskaper. Jonas Lundgren har ju varit verksam länge utomlands i flera världsdelar. Det är ovärderligt. Han är till och med ett ännu större namn utomlands än i Sverige, skulle jag vilja påstå, säger Rafael Löfstedt, vd och delägare på Villa Anna.
Elitkockar har starka personliga varumärken och ett samarbete med ett känt namn innebär inte bara att krogen får möjligheten att erbjuda nya, spännande rätter för en kväll. Gästspelen leder också till att en del av stjärnglansen smittar av sig på krogen.
När Svenska kocklandslaget skapar korvrecept åt en bensinmackskedja är det alltså inte bara en kul grej utan en affärsuppgörelse som är lukrativ för alla parter.
Den 14 februari får Svenssons Krogar och Hyllan besök av stjärnkocken Christian Hellberg som bland annat har utsetts till Årets kock och tillagat Nobelmiddagen. Det är inte första gången som Svenssons Krogar tillfälligt bjuder in en mästare utifrån för att laga mat. Tidigare har de bland annat haft besök av Leif Mannerström och Markus Aujalay.
– Det brukar fungera så att vi uttrycker intresset för en speciell kock och så kommer vi överens om ett datum då han eller hon är tillgänglig, berättar Sebastian Schardl som är drift- och personalansvarig på Svenssons krogar.
Brukar de gästande kockarna anpassa menyerna efter de krogar som de besöker?
– Nej, det viktiga är att kockarna får göra det de vill och det som de är bäst på. Däremot så väljer vi att bjuda in kockar som vi tycker passar på stället, säger Sebastian Schardl.
Vad har gästkocken för praktisk roll i köket?
– Personen fungerar som köksmästare och arbetsledare. Men gästkocken har också stöd från ordinarie personal så att han eller hon till exempel får tid att gå ut och mingla med gästerna, signera böcker och så vidare.
Hur reagerar personalen inför att plötsligt ha en ny chef som kommer utifrån?
– De tycker att det är väldigt kul och utmanande. En gång hade Markus Aujalay ett spanskt tema hos oss vilket innebar att vi fick laga 30 olika tapasrätter samma kväll och det är ju något helt annat än att förbereda en trerätters.
Har du någon drömgäst i köket?
– Ja, Gordon Ramsay vore fantastisk att få jobba med. Han är en väldigt stark karaktär och han har ett väldigt strukturerat och uppstyrt arbetssätt.