Stjärnkock ny platschef på Sodexo

Frågor & svar med Björn Artz, stjärnkock som tidigare bland annat har ansvarat för middagen i samband med utdelandet av Nobels fredspris i Oslo och som nu blir platschef på Sodexo i Märsta.

Uppsala2014-02-18 17:05

När börjar du på Sodexo?
-
Jag har redan börjat, den 4 april, men nu har det varit upplärning och tid för att sätta mig in i uppgifterna. Det känns väldigt bra och jag har lärt mig otroligt mycket. Det är som att gå tillbaka till grunderna litegrann, mitt första jobb när jag 16 år var i köket på ett sjukhus i Tyskland där jag kommer ifrån.

Varför flyttade du till Sverige?
-
Av privata skäl. Jag jobbade tidigare i Oslo, blev ihop med sambon som är svensk och när hon ville flytta hem så var det bara att följa med. Då hade jag bott i tio år i Norge.

Vilka är enligt dig själv dina största meriter som kock?
-
Jag har rest runt på ett kryssningsfartyg i Karibien och Medelhavet där jag lagade mat ombord och fick uppleva många olika kulturer.
Sedan var jag med som ansvarig kökschef och bestämde menyn för middagen när Nobels fredspris delades ut 2004 och 2005 och det var en upplevelse som inte går att jämföra med någon annan. Det är det största man kan vara med om som kökschef. Det var slitsamt men väldigt kul.

Hur kommer det sig att du som är så välmeriterad som kock tar jobbet på Sodexo?
-
Jag har jobbat med många olika saker, på femstjärniga hotell och på en dagligvarukedja i Norge bland annat. Patientmat är ännu en ny sak för mig och det är en rolig utmaning jämfört med att laga kaviar och hummer. Man har många kunder och jag kan lära mig väldigt mycket nytt. 

Vad är det viktigaste att tänka på när man lagar mat till gamla och sjuka?
-Oavsett om du äter på ett sjukhus eller på ett femstjärnigt hotell så har du förväntningar på att maten ska smaka bra, dofta bra och se bra ut och för mig är det lika viktigt att förväntningarna infrias var man än äter mat någonstans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!