Stjärnfrukt kan ge allvarlig förgiftning

Livsmedelsverket varnar för att dricka stora mängder juice från frukten carambola. Nyligen har två fall av carambolaförgiftning bland friska personer rapporterats. Carambola kan orsaka allvarlig förgiftning hos njursjuka personer.

Carambola, eller stjärnfrukt.

Carambola, eller stjärnfrukt.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2004-02-11 00:00
För drygt tio år sedan upptäcktes att carambola, eller stjärnfrukt som den också kallas, bland dialyspatienter kunde orsaka förgiftning av varierande svårighetsgrad. Rapporter från Brasilien och Taiwan visar att patienterna först fick hicka som inte ville ge med sig. Andra symptom var beteendestörningar, förvirring, kräkningar, muskelsvaghet, mindre förlamning och häftiga krampanfall. Av 20 taiwanesiska dialyspatienter som förgiftats avled åtta.

Allvarlig hälsorisk
Forskare menar att det nu är klarlagt att carambola kan utgöra en allvarlig hälsorisk för personer med njursvikt. Anledningen är att patientena är särskilt utsatta för metaboliter från livsmedel som utsöndras via njurarna. Då det gäller carambola misstänker man att förgiftningen orsakas av oxalsyran i frukten, men det kan också vara ett annat ämne.
- I Sverige känner man till riskerna med carambola på njurklinikerna på sjukhusen. Hur det är på vårdcentraler vet jag inte, säger Ulla Beckman Sundh, toxikolog vid Livsmedelsverket i Uppsala.

Friska förgiftades
Nyligen förgiftades för första gången två personer som uppger sig vara friska. Det var två risarbetare i Taiwan som drabbades av dialyskrävande njursvikt. Risarbetarna hade druckit 1,6 respektive 3 liter carambolajuice. Juicen dracks då de var uttorkade. Båda patienter tillfrisknade efter dialys.
I de allra flesta fall används enligt Livsmedelsverket carambola som dekoration och konsumeras därför inte i några stora mängder. Någon information om riskerna med frukten för njursjuka personer finns inte på verkets hemsida.

Tillagas inte
Frukten innehåller oxalsyra. Dock inte så stora mängder som vissa sorters rabarber och spenat.
— Vi vet inte om det är oxalsyran eller ett annat okänt ämne i frukten som orsakar förgiftningen. Skillnaden är att rabarber och spenat oftast tillagas, och detta kanske kan påverka oxalsyran. Carambolan äts ju direkt som den är.
Frukten kommer ursprungligen från Indonesien men odlas numera i tropiska länder, som Brasilien, Indien, Thailand och USA. Livsmedelsverket tror inte att det finns juice av carambola på den svenska marknaden. Däremot kan den finnas på många semesterorter utomlands.

Farligt i stora mängder
- Ännu är det svårt att säga något om riskerna för friska personer. Men jag tycker inte att man ska dricka för stora mängder av juicen, och speciellt försiktig bör man vara vid uttorkat tillstånd eller på fastande mage, säger Ulla Beckman Sundh.
I Livsmedelsverkets tidning Vår Föda sägs att små mängder av carambolafrukt, exempelvis en skiva av frukten, aldrig har gett upphov till förgiftning. Personer som lider av nedsatt njurfunktion bör dock avstå från att äta carambola eller juice från frukten.

Fakta
Carmabola eller stjärnfrukt räknas till kategorin exotiska frukter. Carambola är en oval gul frukt med längsgående åsar. Då färgen skivas får den form av stjärnor. Köttet är ljusgolt och krispigt med en frisk syrlig smak. Frukten kan ätas med eller utan skal. Helst bör den ätas då åsarna börjar bli brunfärgade. Serveras till glass och söta efterrätter. Passar också att lägga på smörgås och att servera till kött och fisk.
Källa: Frukt & Grönt främjandet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om