"Stillsam inredning bildar trygg oas i tid av oro"

När världen är kaotisk hittar hon lugnet i hemmet. Stilrena Anna Rolander fångar ljuset på sitt Instagramkonto. En trygg oas i tider av oro.

Läkarskåpet som Anna Rolander målat i en varm kulör är hennes favoritköp. Hon hittade skåpet på en antikmöbelloppis i Bergvik.

Läkarskåpet som Anna Rolander målat i en varm kulör är hennes favoritköp. Hon hittade skåpet på en antikmöbelloppis i Bergvik.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2020-08-09 10:00

På sitt Instagramkonto postar Anna Rolander inredningsbilder i genomgående mjuka, ljusa färger. Hon har en sober stil, som alltid är under förändring.

Många av hennes foton är från 2,5:an i Höganäs. Grundtonen är i vitt, små detaljer skiftar. Det är inte alltid man ser att de flesta av bilderna kommer från samma lägenhet.

Inredningsfotona är stillsamma och ton-i-ton. De bildar en lugn, trygg oas i en tid av oro.  

Som många andra så oroas Anna Rolander av coronapandemin, men hennes inredningsbilder talar med samma lugn som tidigare. I vardaglig ton uttrycker hon sin oro och uppmanar sina följare att berätta hur de upplever krisen.

"Dagarna rullar på i livets Coronakaos. Jag jobbar, tränar själv (antingen hemma eller ute), sen är jag isolerad själv hemma."

Under vårt samtal, som skedde före viruset brett ut sig i landet, berättar hon:

– Jag väljer vad jag delar med mig på sociala medier.  

Som många influencers betonar hon vikten av att vara äkta och inte bara publicera för stylade bilder i flödet. På senare år har hon märkt en ny trend på Instagram.  

– Det har skett ett skifte. Din text har blivit ganska avgörande. Det ska inte bara vara snygga bilder, folk har tröttnat på det overkliga. Alla har både bra och dåliga dagar.  

Hennes konto är två år och har drygt 9 000 följare. Hon startade det när hon var stylist och inredare på mäklarfirma. Att styla ett hem inför en försäljning skiljer sig från att inreda hemma.  

– Hemma ska du leva och bo. En homestyling ska fånga ögat, men är kanske inte så praktisk. Homestylar man vill man till exempel inte sätta upp vägghyllor ända till taket för då blir det massa hål i väggen.

Efter en period som egenföretagare är hon nu anställd som inredare på Ikea. Går du in på plan 2 i Ikea i Uppsala passerar du garanterat de rum som Anna Rolander och övriga tre inredare på varuhuset planerat och byggt upp.  

– På Ikea är funktionen viktig, om inredningen inte funkar i vardagen då har man misslyckats. I en homestyling vill man att det ska vara visuellt fint. På Ikea ska det också vara visuellt, men funktionen är nummer ett.  

Det finns också en skillnad mellan hur Anna Rolander väljer att inreda hemma och hur hon stylar visningsrummen på Ikea.  

– Min stil är Skandinavisk. Jag har bara vita väggar och blandar gammalt och nytt. Jag dras till naturliga och jordiga färger. Jag vill ha det så.  

Anna Rolander gillar att hon får jobba mer med färger på sin arbetsplats. På Ikea ska varorna synliggöras, samtidigt som inredningen ska ha en röd tråd.

– Jag får så mycket intryck i min vardag. Jag är en lugn person. Jag har min lugna, trygga bas hemma, där jag kan landa.

Redan som barn visste Anna Rolander att hon ville bli inredare.  

– Det har alltid funnits med mig. Redan när jag var i 10-års ålder började jag möblera om i mitt rum. Det var jag som lobbade för och bestämde vilka tapeter vi skulle ha.  

Hennes egen lägenhet har genomgående vitoljade trägolv och nästan alla väggar är vita. Hon har kvar spegeldörrarna från 1934 och kombinerar vita ytor med naturfärger och material som fårskinn, läder, mässing eller någon annan metall.  

– Den röda tråden blir mycket bättre om man använder sig av samma färgfamilj. På -90-talet skulle bostäderna vara ett lapptäcke av färg med terrakotta i ett rum och gult i nästa. Det blir lät rörigt. Man kan och ska göra mycket med färg, men det går att göra mycket inom samma färgskala, säger Anna.  

Anna Rolander gör gärna små justeringar hemma. Nu senast har hon bytt strömbrytarna i lägenheten. Det är ingen stor skillnad mot tidigare, men visst märks det.

– Jag har valt uttag som liknar dem som man hade på 30-talet. Det kan göra så mycket i en sådan här lägenhet att ha tidsenliga strömbrytare i stället för vägguttag i gulnande plast.

Hon är allra mest förtjust i arkitektur från 20-talet med högt till tak, spegeldörrar, kakelugnar, stuckaturer och fönster med spröjs.  

– Sådana fastigheter är vackra, både interiört och exteriört. Det är synd att det finns få kvar från den tiden i Uppsala.

I ett hörn av vardagsrummet har hon en tavelvägg som är i ständig förnyelse. Postrar, fotografier, tavlor och akvareller som hennes moster målat växlar om utrymmet.  

Har du några enkla tips för hur man får ett vackrare hem?

– Man kan börja med att göra en mood board. Riv ut bilder ur tidningar eller spara på datorn. Sök upp den färg du tänkt ha på väggen. Lägg in alla detaljer, då är det lätt att se om det spretar eller funkar ihop.  

Ett vanligt misstag är att många har för lite belysning hemma.  

– Man kanske bara har en taklampa, men du bör ha mellan fem och sju ljuskällor beroende på rummets storlek. Komplettera med stämningsljus eller belysning i fönstren.  

En stor matta kan hjälpa till att knyta ihop möblemanget.  

– Annars flyter möblerna bara omkring, säger Anna Rolander.  

De som följer hennes Instagramkonto känner säkert igen hennes två favoritpjäser. Det ljusa läkarskåpet och den böljande gungstolen. Båda hittade hon på antikmöbelloppisen Rosengatan Variant Köpcentrum i Bergvik som hon kan passera på väg till lantstället i Hälsingland.  

– Jag åkte drygt 30 mil, tur och retur, för att hämta den svarta gungstolen. Den hade ingen rotting då, och ingen rygg, men den ville jag verkligen ha.  

Hennes bloggföljare har sett hur gungstolen omvandlats från ett mörkt skal till en ljus blickfångare. Troligen är ursprunget en gungstol i böjträ av modellen Thonet. Anna Rolander har fäst rottingen själv, men hon blev inte helt nöjd.

– Jag gruvade mig länge för att ta itu med just rottingen, jag fick gissa hur jag skulle göra. Det är inte hantverksmässigt gjort, men det duger åt mig.

På Instagram är Anna Rolander en ambassadör för gör-det-själv-trenden DIY (do it yourself).

– Jag tycker DIY är bra och roligt. Man kan förändra mycket bara genom att byta färg eller byta knoppar på luckorna i köket.  

Hon beskriver sig själv som en stillsam person som gillar att vara med vänner, träna och vara ute i naturen.  

– Men när jag till exempel står på startlinjen till Lidingöloppet då har jag en tävlingsjävel i mig. Det finns både en aktiv och en icke-aktiv sida av mig.  

Vad betyder ditt hem för dig?

– Det är här jag finner ro och kan jag ladda batterierna. 

Anna Rolander

Ålder: 44 år

Bor: 2,5:a i Höganäs, Uppsala.

Gör: Jobbar som inredare på Ikea.  

Aktuell: Med Instagramkontot @annainredare.    

Intressen: Inredning, träning, vara ute i naturen, baka, träffa vänner och vara med brorsbarnen.

Bästa köp: Mitt läkarskåp.

Sämsta köp: Ett ekbord som jag gjorde mig av med rätt snabbt. 

Motto: Behandla andra som du själv vill bli behandlad.

Framtidsdröm: Just nu lever jag min dröm jobbmässigt. Jag får jobba med mitt största intresse. Jag är fullkomligt nöjd. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!