Stillasittande jobb i skogsmaskinen

41-årige Michael Carlsson har jobbat i skogen i 15 år. Numera sitter han mest stilla i sin skogsmaskin och sköter spakar och knappar, ett arbete som kan ge musarm.

Att sitta rätt, byta arbetsställning i bland, ta pauser och sträcka på sig krävs för att inte få ont av det statiska arbetet i skogsmaskinen. Fysiskt tungt är det bara när kvistknivar eller hydraulkolvar går sönder och måste lagas, berättar Michael Carlsson.

Att sitta rätt, byta arbetsställning i bland, ta pauser och sträcka på sig krävs för att inte få ont av det statiska arbetet i skogsmaskinen. Fysiskt tungt är det bara när kvistknivar eller hydraulkolvar går sönder och måste lagas, berättar Michael Carlsson.

Foto: Robert Johansson

Uppsala2008-09-15 08:00
Ur skogen i närheten av Knivsta hörs motorljud. Doften av julgran är tät. Breda hjulspår med nermejade flugsvampar leder oss till en stor grön skogsmaskin. På mindre än en minut har den fällt en hög tall, kvistat den och kapat den i bitar som den sorterat i olika högar.
Bakom spakarna på skördaren sitter 41-årige Michael Carlsson. Han har jobbat i skogen i 15 år, i storebrödernas firma RS Skogsentreprenad.
Maskinen tystnar och Michael Carlsson klättrar ner till marken. Han säger att han har ett omväxlande och ganska fritt jobb.
- Fast det har blivit stressigt, men det är det inom alla yrken nu för tiden.

Under arbetets gång måste han vara oerhört koncentrerad. Många beslut ska fattas. Han ska avgöra trädets kvalitet och bestämma sig för var på trädet kapningarna ska göras och hur varje enskild del från trädet ska sorteras.
- Man ska också manövrera i terräng och läsa av terrängen så att man förstör så lite som möjligt. Man är ganska slut i skallen efter ett pass i en sån här, säger han och lägger handen mot plåten.
Kravet på snabbhet och effektivitet gör att många drabbas av spänningar i kroppen, berättar Michael Carlsson. Arbetet är statiskt eftersom man mestadels sitter stilla och sköter spakar och knappar.
- Man kan få musarm, samma som på kontor.

När han själv drabbades av värk i nacke och axlar fick han veta hur han ska undvika att få ont: sträcka ut musklerna så gott det går i hytten för att få i gång blodcirkulationen, och ibland ändra läge på armstöden där spakarna och knapparna sitter.
- Jag har lärt mig känna när det är dags att ändra arbetsställning, säger han.
Det Michael Carlsson tycker sliter mest är dock skiftarbetet som stör dygnsrytmen och gör honom trött.
Samtalet överröstas av en skotare med flaket fyllt av timmer på väg till infarten. En mygga väljer att landa på Michael Carlssons kamouflagemönstrade keps i stället för på hans bara armar. När han kliver in i förarhytten tar han av sig kängorna för att lufta fötterna och inte smutsa ner. Arbetet tar vid igen och vi avlägsnar oss till knaket från fallande träd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om