1978 anordnade Lions det första stenlotteriet i Sigtuna. Reglerna är enkla: en stor sten rullas ut på isen och folk får sedan vara med och gissa på datum och klockslag för när stenen sjunker helt genom isen. Fem kronor kostar det att registrera sin gissning och pengarna går sedan till välgörande ändamål.
-Pengarna går till Lions cancerforskningsfond. I år kommer vi väl att få in omkring 6000 kronor, säger Allan Forsling.
Den som är med och tävlar har chansen att vinna presentkort i någon av butikerna längs Stora gatan i Sigtuna. Den som gissar bäst kan shoppa loss för 500 kronor och det kommer även att delas ut ett antal andrapriser med presentkort värda 250 kronor. Allan Forsling berättar att tävlingen är populär bland Sigtunaborna och att de gissar bra.
-Det har hänt att en del som har gissat bara har varit någon minut från den rätta tiden. Många gissar och gör det flera gånger. Sigtunaborna ser nog tävlingen som ett vårtecken, säger han.
Det är inte alltid lätt att ha koll på när stenen går genom isen, det finns ingen vakt som kontrollerar händelseförloppet dygnet runt. Däremot använder man sig av andra finurliga metoder.
-Vi kommer snart att fästa en elledning i stenen som är kopplad till en klocka. När stenen går genom isen så dras kontakten ur och då stannar klockan. Vissa år har det varit svårt att veta om den stannat dag eller natt. En webbkamera skulle kunna vara ett alternativ, det har diskuterats, säger Allan Forsling.
Varje lördag under vårvintern sitter representanter från Lions på torget framför rådhuset i Sigtuna och tar emot gissningar och den 2 april är sista gissningsmöjligheten för den här gången. Tanken är att man från torget ska kunna se stenen där den ligger på isen nedanför minigolfbanan vid strandpromenaden så att man kan förstå vad tävlingen handlar om.
Ett misstag i placeringen av årets sten innebar dock att sikten inte var klar och att stenen behövde flyttas - något som inte uppskattades av alla.
73-årige Gert Ringholm från Upplands Väsby promenerade i Sigtuna när han såg hur två män bände loss stenen med hjälp av spett och flyttade den ett par meter. Han säger att stenen nu ligger två decimeter högre än innan och att det borde innebära att det tar längre tid för stenen att gå genom isen.
-Jag sa åt dem att ni kan inte flytta på stenen, folk har ju redan röstat. Om man arrangerar en sån där tävling måste man ju ta med placeringen i beräkningen innan. Jag tycker att det är så fräckt att göra en sån där sak när folk har röstat, säger Gert Ringholm som själv inte har röstat i tävlingen.
Allan Forsling berättar att det är arrangörerna Lions som har flyttat på stenen.
-Det var väl ingen större miss i placeringen, men det bestämdes att det behövde göras en korrigering. Vi kanske skulle ha haft ännu bättre koll när vi lade ut stenen, men det är inte lätt att beräkna allt på en gång, säger han.
Allan Forsling motiverar stenflytten med att de behöver ha hjälp att hålla koll på om stenen sjunker under natten eller på dagen och Lions får hjälp av en privatperson som bor på Strandvägen att sköta det. Stenen visade sig vara skymd från detta fönster och det gjorde det önskvärt med en flytt. Dessutom hade stenen sjunkit ner en bit så att den inte syntes från torget och att det då var svårt att sälja till tävlingen.
Han försäkrar att det inte är Lions mening att påverka resultatet och han tror heller inte att någon större skada skett.
-Vi vill inte på något sätt lura någon. Flytten av stenen påverkar egentligen inte någonting, när isen går så går den. Slutresultatet blir ändå detsamma, säger Allan Forsling.