Stenstan Uppsala

Se dig om. Chansen är stor att du har en stensättare runt hörnet. För Uppsala är på väg att bli en riktigt stenig stan.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2008-11-07 00:01
Stenåldern är tillbaka. På flera platser i stan har asfalten de senaste fem åren hyvlats bort för att ge plats åt den betydligt trendigare och hållbarare - men också dyrare - stenen. Östra Ågatan, området runt Konserhuset och platsen utanför Stenhagens bildnings- och kulturcenter är några av de ställen som stensatts.
Just nu pågår stans största stenläggningsprojekt på flera årtionden: omgörningen av Dragarbrunnsgatan och de gränder som vetter mot den. När denna forna bussgata ska förvandlas till en mysig mötesplats och shoppinggata duger inte dyster asfalt.
- Jag tror att de allra flesta tycker det känns mer omsorgsfullt och trevligt med en stenbeläggning än med asfalt.

Det säger landskapsarkitekten Gustav Jarlöv som varit med och designat stensättningen på Dragarbrunnsgatan. Att sten, såväl natursten som stenar av betong, blivit så poppis just nu tror han beror på att städer numera satsar mycket på att göra offentliga miljöer fina.
- Det handlar om humanism, man vill att invånarna ska trivas. Men man vill också locka fler att flytta till stan: städerna konkurrerar med varandra och ju fler invånare desto mer skatteintäkter. Dessutom har man haft råd att satsa nu när det varit högkonjunktur.

Visst handlar det om att ha råd. Att lägga en kvadratmeter gatsten kostar 1 000-1 500 kronor per kvadratmeter, medan du får en kvadratmeter asfalt för omkring 300 kronor. Men på något årtionde har man tjänat in utgiften för stenläggningen, eftersom natursten är så gott som underhållsfritt och håller i hundratals år. Asfalt däremot slits snabbt, och måste bytas ut efter tio-tjugo år.
Stenbeläggning har en annan fördel: den får bilister att lätta på gasen. På Dragarbrunnsgatan och Östra Ågatan ska bilar, cyklar och gående samsas om ytan.
- Gatstenar passar i sådana miljöer. Bilisterna åker in på en yta som inte känns så bilmässig och håller därför nere farten. Den norra delen av Dragarbrunnsgatan ska upplevas som ett torg, även om man får cykla och köra bil där, säger Tommy Thylén som anvarar för stenanläggningsgruppen på Uppsala kommun.

Är det någon som inte gillar sten?
- Det tror jag inte. Asfaltsläggarna kanske ...
Men faktum är att cyklister och rullstolsburna klagat på att de nylagda smågatstenarna på Östra ågatan varit svåra att köra på. Sista sträckan av Östra ågatan, som blev klar i dagarna, asfalterades därför.
Dragarbrunnsgatan får inte smågatsten. På den drygt en kilometer långa sträckan mellan S:t Olofsgatan och Strandbodgatan ska ljusa betongplattor utgöra grunden, "som ett slags golv" enligt Gustav Jarlöv. I kontrast till det ljusa läggs stråk av den gråsvart granit samt räfflade gjutjärnsplattor för synskadade.

Vad är trendigt inom stensättning?
- Det är mycket minimalism. Stenarna håller sig inom den svart-vita färgskalan och läggs rationellt i rutor. Och betongen har fått en revival, säger Gustav Jarlöv.
Ja, den bespottade betongen som i flera årtionden förknippats med gråa storskaliga miljonprojekt, går mot en ny storhetstid. Plattor och stenar av betong är i dag faktiskt vanligare än natursten när gator och gränder i Uppsala stenläggs.
Gustav Jarlöv tror att stenens storhetstid fortsätter, trots den lågkonjunktur som klampat in.
- Sten kommer att fortsätta vara stort. Med sten kan man göra både innerstaden och förorter mycket finare.



Visste du att ...
... en van stenläggare lägger 15 kvadratmeter sten om dagen - och lyfter därmed cirka 15 ton.
... kullersten inte längre läggs, eftersom den är för ojämn. I stället är det gatsten (natursten) eller ännu vanligare betongsten och -plattor som läggs.
... kommunen fram till 1900-talet hämtade gatsten från stenbrott i Stadsskogen. Numera importeras natursten.
... asfalt började läggas på 1920-talet för att hästarnas klapper lät mindre mot asfalt än mot kullersten. Efter andra världskriget tog asfalteringen ordentlig fart, och i mitten av 1960-talet hade nästan all gatsten i Uppsala rivits upp.

Stenläggningsprojekt i stan just nu:
Stationsområdet resecentrum. Här läggs både natursten och marksten (av betong). Klart sommaren 2009 (jul?).
Namn: Marksten
Pris: ? kr
Vikt: 5,5 kg
Mått: 17,5 x 17,5 x 8 cm
Funktion: Här kommer många bilar att passera varje dag. Ska hålla för stora belastningar.

Dragarbrunnsgatan, etapp 1 mellan S:t Olofsgatan och S:t Persgatan. Här läggs granitplattor av bergsarten diabas, gjutjärnsplattor (så kallade ledstråksplattor av gjutjärn med räfflor för synskadade) och handgjorda räfflade betonghällar (betongblock) som vitpigmenterats. Klart i början av december.
Namn: Betonghäll
Pris: ? kr
Vikt: 57 kg
Mått: 60 x 40 x 10 cm
Funktion: Grova och körbara. Har vitpigmenterats för att upplevas som finare och ge inomhuskänsla.

Östra Ågatan, hörnet till S:t Olofsgatan samt stråket vid Vretgränd. Här läggs smågatsten samt stora granithällar (granitblock), de senare är lättare för barnvagnar, rullstolar, etc att köras på. Klart i mitten av november.
Namn: Smågatsten
Pris: ? kr
Vikt: 1 kg
Mått: 10x10x10 cm
Funktion: ??

Stenhagen, på körbanan vid cirkulationsplatsen. Här läggs marksten (av betong). Fungerar hastighetsdämpande, både för att den inte upplevs så körbanemässig och för att den ligger lite högre än vägen. Klart i dagarna.
Pris: ? kr
Vikt: ? kg
Mått: 10 x 20 cm
Funktion: Ska klara hög belastning. Hastighetsdämpande, eftersom den inte upplevs så körbanemässig och för att den ligger lite högre än vägen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om