Stenmjöl bra för grönsaksodling

Ett gepardföretag, snarare än ett gasellföretag. Så beskriver Mats Ader lite skämtsamt den snabba utvecklingen av sitt och kompanjonerna Thomas Zetterbergs och Bo Erikssons företag Idefix, med affärsidén att sälja stenmjöl som jordförbättringsmedel i trädgårdar, på åkrar och i skogar.

Basaltsten till vänster, hink med stenmjöl till höger.

Basaltsten till vänster, hink med stenmjöl till höger.

Foto: Lotta Lille

Uppsala2007-11-13 00:01
Det var i februari i år som de tre satt och diskuterade vad de skulle göra med det gemensamma företaget, och Mats Ader kom förslaget om stenmjöl sedan de läst en artikel i Svenska Dagbladet om de odlingsresultat som uppnåtts i Skottland efter att de karga jordarna där tillförts stenmjöl.

Nu har de avtal med Rölunda, ett av Sveriges största trädgårdsföretag, om distribution av såväl rent stenmjöl till Rölundas kunder, som om leveranser av stenmjöl som ska blandas med Rölundas egen planteringsjord Elit.
Det är en utveckling som gått så snabbt att de knappt hunnit med att förstå vad som hänt.
- Vi har ingen anknytning till jordbruk i våra vanliga jobb, men vi är småbarnsföräldrar alla tre, och en tanke vi hade var att vi ville göra något som kan förbättra villkoren för barnen i framtiden, säger Mats Ader.
- Jar arbetar inom restaurangnäringen och har sett hur vattniga grönsaker kan vara och hur lite smak de har när de kommer från traditionella odlingar. När Mats berättade om de skotska försöken och jag läste artiklar på nätet om hur växter odlade på mark som berikats med mineralgödningsmedel, inte bara i Skottland utan också i Australien och i USA, blev både mycket större och mera smakrika än konventionellt odlade grönsaker, tände jag på idén, säger Thomas Zetterberg.

Tillsammans med Bo Eriksson började de så söka mera information om stenmjöl och hur idén skulle kunna förverkligas i Sverige. Många analyser av stenmjöl senare hade de kommit fram till att krossad basalt ger det mest lämpliga stenmjölet, och sådant köper de från stenbrott i södra Sverige, exakt varifrån är hemligt. Stenmjölet förpackas sedan i 15-kilossäckar eller i 5-kiloshinkar.
Ännu fungerar en ekonomibyggnad hemma hos Thomas Zetterberg i Härkeberga som lagerlokal för säckar och hinkar, men med avtalet med Rölunda följer sannolikt inte bara andra lagermöjligheter, tiden då samtliga familjemedlemmar engagerades i fyllning av stenmjöl i hinkarna och klistring av etiketter är troligen också förbi.
- Vi var med på Älvsjömässan i april, och hade fullt av besökare vid vår monter alla fyra dagarna. Många säger att "det där är väl inget nytt, man lägger ju alltid ut borrkärnor när man borrat brunnar på rabatter och gräsmattor". Och så är det säkert också, men stenmjöl har inte använts i större skala som gödningsmedel tidigare i Sverige, säger Thomas Zetterberg.
Några kontrollerade svenska provodlingar har inte hunnits med ännu, men vid Gunnebo slott och vid Kapellagården på Öland, och även på flera andra platser kommer växtsäsongen 2008 att visa om den berikning av jorden med mineraler och spårämnen som stenmjölet ger, leder till samma goda resultat här som i Skottland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om